Međimurje Press
Policija

Izbor vijesti za dane proteklog vikenda od 28. do 30. lipnja 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su dvije prometne nesreće, od čega jedna s nastalom materijalnom štetom te jedna nesreća u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji motociklist

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim evidentirane su dvije prometne nesreće, od čega jedna s nastalom materijalnom štetom te jedna nesreća u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji motociklist. Kvalifikacija ozljeda bit će poznata nakon zaprimanja medicinske dokumentacije.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– ostale greške, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvojice vozača. Najveća koncentracija od 0,97 g/kg utvrđena je kod 40-godišbeg vozača osobnog automobila, koji je u subotu, 29. lipnja nešto poslije 21 sat, skrivio prometnu nesreću u Maloj Subotici.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su tri krađe te jedna teška krađa u pokušaju

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri krađe te jedna teška krađa u pokušaju. Izdvajamo krađu poljoprivrednih proizvoda u Držimurcu i provalu u osobni automobil u Trnovcu.

U petak, 28. lipnja u ranim jutarnjim satima, točnije nešto prije 4 sata u Držimurcu, iz vrta smještenog u stražnjem dijelu dvorišta obiteljske kuće, nepoznati počinitelj ukrao je ženski bicikl i više desetaka kilograma krastavaca te paprike. Materijalnu štetu 58-godišnja vlasnica procijenila je na više stotina eura.

U subotu, 29. lipnja između 10 i 17 sati na makadamskom putu nedaleko Trnovca, nepoznati počinitelj provalio je u parkirani osobni automobil, čakovečkih registarskih oznaka, odakle je potom ukrao razni alat. Materijalnu štetu 28-godišnji vlasnik procijenio je na više stotina eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela krađe i teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U prometnoj nesreći u Maloj Subotici ozlijeđen 27-godišnji motociklist

Slika /2024/PN Mala Subotica 29062024.JPG

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu da striktno poštuju prometna pravila i propise kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te time direktno utjecalo na povoljnije i sigurnije stanje u cestovnom prometu

Foto: PU međimurska

U subotu, 29. lipnja nešto poslije 21 sat u Maloj Subotici dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđen 27-godišnji motociklist.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je 40-godišnjak pod utjecajem alkohola (0,97 g/kg) upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka te je obavljao uključivanje u promet s asfaltirane površine ispred poštanskog ureda na kolnik Glavne ulice. Pritom nije propustio sva vozila koja se kreću spomenutom prometnicom zbog čega je u stražnji bočni dio njegova automobila, prednjim dijelom udario motocikl, čakovečke registarske oznake kojim je Glavnom ulicom, pod utjecajem alkohola (0,94 g/kg), upravljao 27-godišnjak. Nakon sudara došlo je do prevrtanja motocikla te pada vozača na kolnik.

Ozlijeđeni motociklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje mu je pružena liječnika pomoć, dok će se ozljede naknadno okvalificirati. Nakon zaprimanje liječničke dokumentacije i utvrđivanja težine zadobivenih ozljeda slijedi pravna kvalifikacija događaja.

Vozačima je vađena krv te je izuzet urin radi analize na apsolutnu koncentraciju alkohola u organizmu.

Skrećemo pažnju svim sudionicima u prometu kako je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreće u kojima stradavaju motociklisti, nepoštivanje prednosti prolaska. Također, dodajemo kako je u protekloj godini (2023.) na području Međimurske županije evidentirano 530 prometnih nesreća, dok su u gotovo svakoj petoj nesreći vozači vozila koji su sudjelovali u tim nesrećama, bili pod utjecajem alkohola.

U prvih pet mjeseci ove godine na području naše Županije bilježi se i značajniji porast teško ozlijeđenih sudionika u prometnim nesrećama. U prvih pet mjeseci protekle godine 10 sudionika nesreća zadobilo je teške ozljede, dok je u prvih pet mjeseci ove godine 31 sudionik nesreća teže ozlijeđen (porast od 210 %).

S obzirom na iznijete statističke pokazatelje pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu da striktno poštuju prometna pravila i propise kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama te time direktno utjecalo na povoljnije i sigurnije stanje u cestovnom prometu.

Prelog – preventivne aktivnosti povodom Svjetskog dana darivanja krvi

  • Slika /2024/PP PRELOG PREVENCIJA 30062024/IMG_4466.JPG

    Posjetiteljima informativnog punkta policije predstavljene su aktivnosti iz preventivnog projekta “Zajedno do veće sigurnosti”, kojom prilikom su građanima upoznati s preventivnim savjetima o samozaštitnim mjerama vezanim za kažnjiva ponašanja

    U nedjelju, 30. lipnja u prijepodnevnim satima na području Sportsko rekreacijske zone Marina u Prelogu, preloški kontakt policajac Spomenko Gojsek, temeljem višegodišnje uspješne suradnje Gradske organizacije Crvenog križa Grada Preloga, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Policijske uprave međimurske, zajednički su obilježili Svjetski dan darivatelja krvi (14. lipnja).

  •  

    Posjetiteljima informativnog punkta policije predstavljene su aktivnosti iz preventivnog projekta “Zajedno do veće sigurnosti”, kojom prilikom su građanima upoznati s preventivnim savjetima o samozaštitnim mjerama vezanim za kažnjiva ponašanja. Posebna pozornost skrenuta im je na mjere prevencije imovinskih delikata (krađa, provala i dr.), a koje građani mogu samostalno provoditi kako ne bi postali žrtve kradljivaca.

    Također, posjetiteljima su prezentirane aktivnosti iz nacionalnih preventivnih projekata “Živim život bez nasilja” i “Lily”, kojom prilikom je posjetiteljima info punkta ukazivano na problem nasilja, uz posebni osvrt na nasilje nad ženama, zakonske mogućnosti njegovog sprječavanja i prijavljivanja, kao i na nužnost nenasilja uz poticanje tolerancije i nediskriminacije.

    Najmlađi posjetitelji info punkta policije informirani su i educirani o pravilnom kretanju u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikla, s posebnim osvrtom na zakonsku obvezu korištenja reflektirajuće materije, te im je od strane policije omogućeno razgledavanje službenog vozila, nakon čega su darivani raznim promotivnim materijalima u vidu privjesaka i kemijskih olovka, pribavljenih sredstvima Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

    Podršku preventivnim aktivnostima policije svojom nazočnošću u Prelogu pružili su predsjednik Gradskog vijeća, Đuro Ujlaki i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, Kristijan Valkaj.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja