Međimurje Press
Policija

Nedozvoljenim korištenjem osobnih podataka oštetio 64-godišnjaka za nekoliko tisuća kuna!

KRAĐA

Iz hodnika stambene zgrade ukraden električni romobil

Tijekom utorka i srijede, 8. i 9. studenoga ove godine u Čakovcu, iz hodnika stambene zgrade u Zrinsko-frankopanskoj ulici, nepoznati počinitelj ukrao je zaključani električni romobil, vlasništvo trgovačkog društva iz Selnice.

Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

NEDOZVOLJENA UPORABA OSOBNIH PODATAKA

Nedozvoljenim korištenjem osobnih podataka oštetio 64-godišnjaka za nekoliko tisuća kuna   

Sredinom prosinca prošle godine nepoznati počinitelj nedozvoljenim korištenjem osobnih podataka 64-godišnjaka, sklopio je pretplatnički ugovor s jednim od teleoperatera u R. Hrvatskoj. Zbog neplaćenih računa teleoperater je poslao oštećenom 64-godišnjaku prijedlog za ovrhu u iznosu od nekoliko tisuća kuna.

Od oštećenog je zaprimljena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice te otkrio počinitelj opisanog kaznenog djela.

Dobro je podsjetiti

Prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga

Obzirom na pojavu nedozvoljene uporabe osobnih podataka, kao i iskorištavanja osoba za sklapanje pretplatničkih ugovora s namjerom daljnje preprodaje mobilnih telefona i SIM kartica za uporabu do blokade od strane operatera uslijed nepodmirenja dospjelih računa, pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu, kako bi  se spriječilo daljnje širenje ovakvih nezakonitih pojava.

Također, upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje raznih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu.

Ujedno upozoravamo građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja