Međimurje Press
PolicijaVijesti

Tradicija duga gotovo 30 godina!

Točno u podne (30. prosinca 2022.) na mostu preko rijeke Mure kod graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci povodom završetka kalendarske godine, održan je tradicionalan susret predstavnika hrvatske i slovenske policije te predstavnika susjednih lokalnih vlasti.

Hrvatsku delegaciju predvodili su načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, načelnik Policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec sa suradnicima te saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak. Slovensku delegaciju predvodili su načelnik Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić, komandir Postaje mejne policije Petišovci Mojmir Zelko, također s najbližim suradnicima te župan Občine Lendava, Janez Magyar.

Tijekom susreta čelnici hrvatske i slovenske policije te Grada Murskog Središća i Občine Lendava izrazili su zadovoljstvo cjelogodišnjom uspješnom suradnjom na svim područjima rada, kao i želju da se takva dobra suradnja nastavi i tijekom 2023. godine.

Kao i prethodnih godina sa sredine mosta u rijeku Muru bačena je policijska kapa, kao simbol dobre i uspješne suradnje sa željom da se ona nastavi i u narednim godinama. Ova tradicija datira još od davne 1993. godine, kada je po prvi put suradnja hrvatske i slovenske policije svečano obilježena susretom na cestovnom mostu preko rijeke Mure.

U svome obraćanju načelnik Policijske postaje Mursko Središće, Miljenko Vrbanec zahvalio je slovenskim kolegama na dobroj suradnji te istaknuo kako su u ovoj godini, koja je na izmaku, ispunjeni svi potrebni kriteriji za ulazak R. Hrvatske u schengenski  prostor. Pred hrvatskom, pa tako i međimurskom policijom sada su novi izazovi na koje ćemo, kao i dosad predano te profesionalno odgovoriti, zaključio je načelnik Vrbanec.

Načelnik Postaje mejne policije Petišovci, Mojmir Zelko čestitao je hrvatskim kolegama na ulasku u Schengen te im poželio uspješno svladavanje novih izazova s kojima slovenska policija već od ranije ima iskustva.

Gradonačelnik Srpak istaknuo je velike prednosti ulaska R. Hrvatske u schengenski prostor za lokalno stanovništvo, posebice u pogledu slobode kretanja i nesmetanog prelaska granica te bržeg i lakšeg protoka roba i usluga.

Slovenci i Hrvati na ovim prostorima oduvijek su bili čvrsto povezani, usprkos dosad vidljivim granicama. Sada te granice nestaju te će time povezanost lokalnog stanovništva biti još veća, što je u svakom slučaju na dobrobit svih stanovnika Prekmurja i Međimurja, naglasio je župan Magyar.

Pu međimurska

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja