Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Kazalište Moruzgva održalo je press konferenciju povodom početka provedbe projekta „Novo normalno“

Kazalište Moruzgva održalo je press konferenciju povodom početka provedbe projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i provodi se od 1.09.2021. do 1.09.2022. godine kroz besplatne radionice iz područja glume, dramaturgije i filma za mlade do 25 godina.  Radionice se provode kroz dva akademska semestra: Gluma 1 i Dramaturgija u prvom semestru i Gluma 2 i Osnove filma u drugom semestru.

Na press konferenciji su prisustvovali ravnateljica Kazališta Moruzgva Ecija Ojdanić, voditelj projekta Antonio Grozdanoski, koordinator projekta Ante Ševo i voditelji radionica: Sanja Milardović, Ana Prolić i Ivan Miladinov.

O projektu:

Projekt “NOVO NORMALNO” pružit će mladim pripadnicima civilnog društva do 25 godina besplatne i pristupačne online edukativne radionice o područjima dramaturgije, glume i filma. Sudjelovanjem u radionicama, mladi će steći relevantno znanje o navedenim edukativnim područjima te će ono doprinijeti osobnom razvoju svakog individualnog korisnika. U vidu činjenice da su mladi jedna od skupina u društvu kojima najviše prijeti socijalna isključenost zbog posljedica COVID-19 pandemije, ovaj projekt osim što obrazuje, umanjuje i tu prijetnju te potiče socijalnu interakciju među korisnicima i istaknutim poznavateljima dramske umjetnosti. Interakcija putem društvenih mreža, video poziva i ostalih online modela komunikacije najbolje zamjenjuje fizički pristup i interakciju te je iz tog razloga odličan put ka približavanju kulturno-umjetničkih sadržaja ranjivim skupinama. Nadalje, ovaj će projekt s obzirom na svoj internetski način provedbe omogućiti participaciju i edukaciju o navedenim umjetničkim poljima i onim skupinama mladih koji su zbog geografske udaljenosti i u normalnim uvjetima, odnosno prije COVID-19 pandemije, rijetko imali pristup kulturno-umjetničkim institucijama, sadržajima i edukativnim programima. Time će se pridonijeti poboljšanju kulturno-umjetničke osviještenosti i obrazovanja u ruralnim i zabačenim naseljima Republike Hrvatske. Online provedba omogućuje jednak pristup projektnim aktivnostima svim zainteresiranim korisnicima, bez obzira na spol, rasu, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, imovinsko stanje ili invalidni status.

Za radionice u prvom semestru prijave se mogu podnijeti kroz obrazac na web stranici projekta “Novo normalno”https://novo-normalno.moruzgva.com/prijava-za-sudionike/. Radionice su namijenjene osobama mlađima od 25 godina i provodit će se online. Broj sudionika na radionicama je ograničen, a o sudjelovanju će prijavljeni biti obaviješteni mailom. Radionice se odvijaju jednom tjedno u periodu od 4.10. – 21.01. u trajanju 60 minuta.

„Iznimno sam ponosna što je naš rad prepoznat i što nam je dodijeljena prilika da provedemo jedan ovakav interaktivan i edukativan projekt. Kroz njega u ovim novim okolnostima pomažemo u stvaranju i odgoju nove generacije umjetnika i publike, što je odlična prilika mladima iz manjih sredina koji inače nemaju pristup kulturnim edukativnim programima jer se sve radionice održavaju online. Kazalište Moruzgva ovim projektom dobiva jednu novu edukacijsku komponentu što dokazuje da rastemo i u ovim svima izazovnim vremenima.“ Izjavila je Ecija Ojdanić

„Ovo je jedinstvena prilika mladima da besplatno dobiju obrazovanje i znanje na području filmske glume, radeći s mentoricom iz udobnosti svog doma. S obzirom da je radionica online, već po defaultu radimo s kamerom, pa je ovo odlična prilika da saznaju što i kako kamera skriva i otkriva“. Izjavila je Sanja Milardović

„Kvalitete i, rekla bih, prednosti ove radionice su brojne, no izdvojila bih činjenicu da je broj polaznika takav da se svakom polazniku omogući da dobije potpunu pažnju i posvećenost voditelja, kao i njegovu adaptilnost na polaznikove preference. Iako je ideja da polaznici prođu određene termine, upoznaju neke forme i steknu osnovne vještine, svaki će od polaznika imati priliku pokazati i razvijati vlastite talente i interese. Zbog interaktivnosti polaznika i voditelja, polaznici će se moći povezati i uspostaviti nova prijateljstva, a radionica će biti dinamična. Isto tako, naglasila bi prednost online oblika zbog čega će radionici moći prisustvovati polaznici iz raznih krajeva.Z a kraj samo mogu reći da bih, da sam imala ovakvu priliku u svoje vrijeme, objeručke je zgrabila“ dodala je Ana Prolić

„Moram reći kako mi je iznimno drago da sudjelujem u ovoj Radionici, posebno zato što mi se čini značajno da mladi ljudi i u ovom periodu “novog normalnog” – za koje vjerujem da se neće još dugo zadržati – mogu i na ovaj način zadovoljiti svoju žeđ za novim znanjima i imati priliku za profilirati se i izbrusiti svoje kreativne i umjetničke interese. U mom Modulu, približit ćemo polaznicima osnove režije ; neki od njih saznat će ovdje i što sama režija obuhvaća, kao i razliku  od drugih smjerova umjetničkog izražavanja ; drugi će otkriti i pojedinosti raznih vidova filmskog i televizijskog stvaranja, te finalno “uroniti” – uz obilje primjera i vizualnih dokumenata – i u specifičnosti vrsta tehničkog pristupa i prilagodbi sadržaja mediju u kojem se autor nalazi. Vjerujem da će nam online nastava u potpunosti omogućiti ugodan i nesmetan rad, kao i interaktivnost nužnu za kvalitetno odvijanje Radionice.“  Izjavio Ivan Miladinov.

Hrvoje Ratkić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja