Međimurje Press
Sport+

Hrvatski plivački savez na svojoj 4. Konvenciji ugostio novog predsjednika FINA-e Husaina Al Musallama!

Na stručnom skupu na vrhu hrvatskog plivačkog sporta predavači neki od vodećih svjetskih plivačkih trenera

Dvodnevna, četvrta po redu, Konvencija Hrvatskog plivačkog saveza, održana je 18. i 19. rujna u Termama Tuhelj, uz gostovanje novoizabranog predsjednika svjetske plivačke federacije FINA-e Husaina Al Musallama, koji je i svečano otvorio konvenciju. 4. Konvencija HPS-a okupila je vodeće hrvatske trenere i druge dionike plivačkog sporta, za koje je Savez priredio bogat stručni program uz sudjelovanje nekih od najvećih europskih autoriteta iz plivačkog sporta.

Stručna Konvencija obuhvatila je teme važne za razvoj i povećanje kvalitete treniranja mladih plivača, a Stručno programska komisija Hrvatskog plivačkog saveza predstavila je projekt Strategija razvoja plivanja u RH 2021. – 2028., kao i Plan aktivnosti reprezentacija HPS-a.

Arpad Petrov, glavni trener mađarskog plivačkog kluba Iron Swim Budapest iz kojeg je osvajačica olimpijskog zlata Katinka Hosszú, održao je predavanja pod nazivom „Visinski trening“ i „Tranzicija od juniora do seniora“. Petra Škabova, češka trenerica Barbore Seemanove, održala je predavanje pod nazivom: „Barbora Seemanova 200 m slobodno: od mlade nade do europske prvakinje“. Iskusna hrvatska plivačica i trenerica Nataša Tomanović održala je predavanje: “Trener – upravljanje vlastitim mislima i emocijama”. Magistrica prehrane, analitičarka prehrane i voditeljica Moje Kuće Zdravlja, Mirjana Tonković održala je predavanje o važnosti pravilne prehrane s naglaskom na školsku prehranu: “Prehrana plivača tijekom boravka u školi – nutritivno kvalitetan obrok“ i „Suplementacija plivača u dobi 14 – 18g“ u kojoj je objasnila važnost ispravnog raspoređivanja kalorija kroz dan za plivače u toj dobi.

„Ponosan sam što kao predsjednik FINA-e mogu pozdraviti hvalevrijedne napore koje Hrvatski plivački savez poduzima kako bi postigao boljitak plivanja. Hrvatska je na međunarodnoj razini prepoznata kao država velikog plivačkog potencijala i zajednički nam je cilj osigurati mladim nadama što bolje uvjete treniranja, a sve kako bi postigli još bolje rezultate. Uz Hrvatsku me vežu osobne i sportske veze te mi je veliko zadovoljstvo što sam sudjelovao u radu ove Konvencije“, istaknuo je Husain Al Musallam, predsjednik FINA-e povodom svečanog otvorenja Konvencije.

Konvenciji je prisustvovao i Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza koji je naglasio: „Konvencija koju je organizirao Hrvatski plivački savez kao čuvar izvrsnosti ovog sporta, važan je doprinos budućem povećanju kvalitete rada svih onih koji svojim trudom podupiru plivanje. Samo korjenite promjene, koje uključuju izgradnju novih bazena, ali i usvajanje potpuno novih znanja i tehnologija kao potpore plivačima i trenerima, jamče budućnost hrvatskog plivanja. Od prvih ulazaka u bazen neplivača, do naših Olimpijaca, hrvatsko plivanje zaslužuje bolje i zahvaljujem svima koji zajedno sa Savezom na tome predano rade.“. 

O Hrvatskom plivačkom savezu

Savez je osnovan 5. listopada 1909. u Zagrebu, a predsjednik Saveza je Vladislav Veselica. Hrvatski plivački savez član je Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Fédération Internationale de Natation (FINA) – Međunarodne plivačke federacije i Ligue Européenne de Natation (LEN) – Europske plivačke federacije od 7. veljače 1992. godine. Cilj i vizija Hrvatskog plivačkog saveza su skrb, razvoj, poticanje i promicanje plivačkog sporta u Republici Hrvatskoj i svijetu kroz povećanje baze plivača – budućih seniorskih reprezentativaca (srednjoročno sudionika na OI Pariz 2024. i OI Los Angeles 2028. godine), kroz efikasnu organizaciju, utvrđivanje jedinstvenih i jednoznačnih kriterija, edukaciju trenera, kvalitetan i sustavan rad na svim razinama, u svim dobnim kategorijama s naglaskom na niže dobne kategorije te kroz osiguranje sustava obostrane razmjene i dijeljenja informacija između Saveza i njegovih članica – klubova.

O FINA-i

“Fédération Internationale de Natation” (FINA) je Međunarodna plivačka federacija. Osnovana je u Londonu 19. srpnja 1908. za vrijeme Olimpijskih igara održanih u tom gradu. Za osnivanje Federacije zaslužno je osam zemalja: Belgija Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska i Švedska. FINA čini dio Olimpijskog pokreta i zadužena je za razvoj vodenih sportova: plivanja, vaterpola, skokova u vodu, plivanja u otvorenoj vodi i umjetničkog plivanja.

Ružica Herceg

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja