Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Programi u Domu kulture i Muzeju Croata insulanus u Prelogu narednih 7 dana!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

20. i 21.11.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

Veliki crveni pas Clifford (Clifford the Big Red Dog)

Animirani; Uloge/Glasovi: Rina Radmilov, Filip Riđički, Hrvoje Kečkeš, Darin Pavišić, Dijana Vidušin, Ranko Tihomirović

Kad srednjoškolka Emily Elizabeth poželi da njeno sićušno, crveno štene poraste veliko i snažno, ne očekuje da će se u svom malom stanu u New Yorku probuditi pored najvećeg psa na svijetu! U nastojanju da zadrži svog voljenog kućnog ljubimca, Emily namjerava pronaći stručnjaka za životinje za kojeg se nada da će uspjeti vratiti Clifforda u normalnu veličinu. Dok u toj potrazi pretražuje grad zajedno sa svojim neodgovornim ujakom Caseyjem, školskim kolegom Owenom i Cliffordom, glas o Cliffordovoj veličini privlači pažnju zlog znanstvenika koji ga pokušava prisvojiti.

20. i 21.11.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

Dina (Dune)

SF, avantura; Uloge: Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendayac

Spektakularna avantura scenarista, redatelja i producenta filma – Denisa Villeneuvea. Adaptacija prvog romana znanstveno-fantastičnog klasika Dina Franka Herberta. Priča prati Paula Atreidesa iz kuće Atreides, sjajnog i nadarenog mladića rođenog za velike stvari, koji mora otputovati na najopasniji planet u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje obitelj i svog naroda. Nađe se usred sukoba oko ekskluzivne opskrbe najcjenjenijim resursom koji postoji, najvrijednijem elementu galaksije koji se nalazi samo na Arrakisu i koji može otključati najveći potencijal čovječanstva, u kojem će preživjeti samo oni koji mogu pobijediti svoj strah.

DOM KULTURE

18. 11.2021., ČETVRTAK U 19 SATI, ZAGREB FILM FESTIVAL U PRELOGU

Devetnaesti puta zaredom, približava se velika filmska avantura, Zagreb film festival. Kino SC, kino Tuškanac, Teatar &TD i Urania te HUB385, kao i online platforme kinoeuropa.hr i croatian.film, od 14. do 21. studenoga okupit će brojne filmske naslove u natjecateljskim i popratnim programima, ali i ugostiti filmske profesionalce u sklopu programa Industrija. Najmlađi će pak i ove godine imati priliku uživati u selekciji filmskih ostvarenja na KinoKino Festivalu, koji će se odvijati usporedo sa ZFF-om.

Dio glavnog programa ovogodišnjeg ZFF-a bit će prvi tuniski film nominiran za Oscara (2021.) Čovjek koji je prodao svoju kožu (The Man Who Sold His Skin) redateljice Kaouther Ben Hanie, ljubavna priča o mladom sirijskom izbjeglici koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. Susret elitnog svijeta visoke umjetnosti i bezizlazne situacije običnog čovjeka koji, da bi preživio, doslovno mora prodati vlastitu kožu, okosnica je ove provokativne satire prepune suptilnih političkih komentara. Priča je inspirirana kontroverznim umjetničkim djelom Tim (2006.) belgijskog suvremenog umjetnika Wima Delvoyea i njegovim “živim eksponatom”. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a beskrupuloznu i hladnu art-agenticu utjelovljuje Monica Bellucci.

Kao i dosad, dio festivalske filmske ponude bit će dostupan i izvan granica glavnoga grada. U sklopu programa ZFF putuje, filmovi Čovjek koji je prodao svoju kožu i Nemirni moći će se pogledati u kinima diljem Hrvatske. Film Čovjek koji je prodao svoju kožu, tako je na rasporedu i u Domu kulture Grada Preloga, u četvrtak, 18. studenog, s početkom u 19 sati.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

DO 3.12.2021., GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog tzv. LUDM-a djeluje nešto više od 30 godina, a okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja. Članovi LUDM-e su samostalni umjetnici, likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se bave likovnom umjetnošću kroz amaterski rad. LUDM-a je usko vezana uz Prelog, kao mjestu osnivanja i sjedišta, a također prva kolektivna izložba skupine slikara održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Na godišnjoj izložbi svoja djela predstavlja desetak aktivnih članova Udruge. Suradnja Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga započela je osnivanjem Muzeja te organizacijom godišnje izložbe članova Udruge. Već nekoliko godina članovi Udruge presjek stvaralaštva kroz godinu prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine, a izložba će se moći razgledati do 3. prosinca 2021. godine.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja