Međimurje Press
Politika i društvo

HDZ: Bolnica slučaj  – do kada će Međimurci zdravljem plaćati bezgrešnog Matiju Posavca?

Županijska bolnica Čakovec je bez sumnje postala “bolnica slučaj”. Nakon sada pravno potvrđene protuzakonite smjene bivšeg ravnatelja dr. Grudića i postavljanja dr. Novinščaka počelo je niz raznih događaja koji nikako ne spadaju u domenu zdravstva.

Iz medija smo doznali razne afere koje nikome ne služe na čast – prvorođena beba 2020.g. romske nacionalnosti je “preskočena” prilikom darivanja od strane župana Posavca. Novinščak se tada posuo pepelom i izrazio žaljenje jer eto od dvije prvorođene bebe na Novu godinu nisu bili sigurni koja je prva. Nedugo nakon toga smrt branitelja koji je nekoliko sati čekao pomoć ispred bolničke hitne. Bolnica kupuje kosilicu u iznosu od 130 000 kuna i zapošljava osobu za košnju trave. Tu je parking od 3 mil. kuna (za sada) koji se gradi bez javne nabave (opet protuzakonito), a istovremeno se traže donacije za respiratore i monitore vitalnih funkcija za pacijente u jeku pandemije korona virusa. Smrt pacijenta na hemodijalizi, za koju je brže bolje okrivljena sestra da se prikrije kaos u bolnici, a zatim i odlazak jedinog specijaliste infektologa i praktično ukidanje odjela infektologije u jeku pandemije COVID 19, samo su posljednje javno poznate afere o kojima Matija Posavec ništa ne zna, i bude provjerio informacije.

Čitavo vrijeme prisutan je niz istupa svih liječničkih udruga o lošem stanju u bolnici, lošim međuljudskim odnosima koji su nastali zbog organizacijskih ideja osobnog Posavčevog prijatelja ravnatelja Tomislava Novinščaka. Prije godinu dana održan je Odbor za zdravstvo Međimurske županije na kojem su svjedočili predstavnici liječničkih udruga i eminetni liječnici bolnice. Javno su apelirali da su promjene nužne kako bi se održao bolnički sustav. Zaključak odbora je bio da se ravnatelj Novinščak i predsjednica Upravnog vijeća bolnice Sonja Tošić Grlač trebaju smijeniti. Njihove zaključke podržala je i izglasala Županijska skupština, najviše predstavničko tijelo međimuraca. Župan koji bi morao poštivati zaključke skupštine i dalje radi po svom. Poziva na demokraciju, a sam ju ne poštuje. Nakon protuzakonite smjene bivšeg ravnatelja župan ne traži odgovornost predsjednice Upravnog vijeća, niti pravne službe već samo konstatira da je on odgovoran za protuzakonitu smjenu i dalje nikome ništa.

Nalaz inspekcije HZZO-a u rujnu 2020.g. u svom nalazu jasno piše da su ukupne obveze bolnice na dan 30. lipnja 2020.g. godine iznosile 106 milijuna kuna, i veće su za 53,75% u odnosu na 30. lipanj 2019.g. godine kada su iznosile 69 milijuna kuna. U godinu dana ukupne obveze (ako to nazovemo pravim imenom onda govorimo o dugu) narasle su za 48 milijuna kuna ili za polovicu svih ukupnih dosadašnjih skupljenih dugova tijekom niza godina. U istom razdoblju zaposleno je 8 radnika više – dva zdravstvena i šest nezdravstvenih.  Istovremeno je uočljivo da je ŽB Čakovec pod dr. Novinščakom jednostavno prestala plaćati lijekove, te je bolnica od urednog platiše postala kronični dužnik prema veledrogerijama s dugom od 10,2 milijuna starijim od godinu dana (samo za lijekove)  – dug koji u ožujku 2019. nije postojao! A ne treba zaboraviti da je u međuvremenu Ministarstvo zdravstva tijekom 2020. podmirivalo dug za lijekove, a podmiruje i danas! U više navrata su bili ugroženi lijekovi za onkološke bolesnike! Još odzvanja u medijskom prostoru čuvena rečenica Novinščaka izrečena na HRT Dnevniku 2. travnja 2021.g. – ako lijeka nema danas, dobit ćete ga sutra ili za tjedan dana…?! Teško je vjerovati da to liječnik može reći. Svaki pacijent dobro zna da je redovno uzimanje terapije osnova liječenja. I nikom ništa – jer zna Novinšćak – Matija Posavec stoji iza njega i sve dok radi prema njegovim uputama ništa mu se neće dogoditi.

Na zadnjoj sjednici županijske skupštine izglasana je odluka o energetskoj obnovi Županijske bolnice Čakovec vrijedan 40 milijuna kuna, a sredstva iz EU iznose 20 milijuna kuna (50%). Isti ugovor je bio pred potpisom krajem 2018.g. godine, ali je iznos bio 28 milijuna kuna od čega EU sufinancira 17 milijuna kuna (dakle 60 % sredstava). Ugovor tada nije potpisan jer je bilo “preskup”. Dvije godine kasnije iznos je povećan za 12 milijuna kuna (40 milijuna kuna ukupno) uz manje novaca iz EU fondova (samo 50%). Sada nije skupo jer se radi o predizbornoj kampanji, naravno županovoj.
Najveće bespovratno ulaganje u bolnicu koja postoji 100 godina, dogodilo se u mandatu bivšeg ravanatelja dr. Grudića. Za njegovog mandata iz EU fondova je ugovoreno 50 milijuna bespovratnih kuna. Kad je trebala početi realizacija tog projekta iznenada je protuzakonito smijenjen. Novinščak je uz potrošeni iznos iz EU, uspio povećati dug za 48 milijuna kuna u godinu dana. Nije tajna da će, kao i nakon izgradnje Doma zdravlja, još godinama stizati dugovi za misteriozne vantroškovničke radove.

Ukratko – afera za aferom, dug u godinu dana veći za 48 milijuna kuna, tri puta više zaposlenih nezdravstvenih podobnih osoba u bolnici nego zdravstvenih, protuzakonita smjena, demokratski izglasano nepovjerenje ravnatelju i predsjednici Upravnog vijeća i župan Matija Posavec koji ništa ne zna i sve će provjeriti – ne poduzima ništa već poziva na demokraciju i toleranciju isključivo kada to njemu odgovara. Pravim imenom – bolnica slučaj.

Tajništvo

HDZ Međimurske županije

Vezani članci

1 komentar

Posavec Goran 19. travnja 2021 at 17:05

Stari postenjaci su se javili

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja