Međimurje Press
Društvo

UZ OBNOVLJENU SPOMEN-PLOČU OBILJEŽENA 110. OBLJETNICA ROĐENJA VINKA KOSA

U srijedu, 10. srpnja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Općinom Sveti Juraj na Bregu obilježio je 110. obljetnicu rođenja Vinka Kosa, položivši vijenac i zapalivši svijeće uz spomen-ploču postavljenu na Kosovoj rodnoj kući 1994. godine.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske kratko se osvrnuo na život Vinka Kosa, hrvatskog pjesnika tragično stradalog nakon predaje kod Bleiburga 1945. godine, napomenuvši kako nam njegova sudbina mora biti opomena na vremena totalitarnih režima u kojima je ljudski život vrijedio veoma malo. Ujedno je zahvalio obitelji Vladimira Strelca, vlasnika kuće na kojoj je spomen-ploča postavljena, na njenom kontinuiranom održavanju, te Josipu Pintariću, dobrotvoru koji je samoinicijativno financirao obnavljanje izblijedjelog natpisa na ploči.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović istaknuo je kako Općina Sveti Juraj na Bregu ulaže u očuvanje povijesne baštine tog kraja, što je potvrđeno i ovogodišnjim izdavanjem dviju knjiga posvećenih tom području. Na svoje djetinjstvo bez stradalog oca kratkim se emotivnim govorom osvrnula i kći Vinka Kosa, umjetnica Vera Kos-Paliska.

Svečani dio obilježavanja obljetnice završio je čitanjem Kosove pjesme „Smisao tuge“ u izvedbi prof. Ivana Pranjića, koja je 1997. godine objavljena u zbirci „Pjesme“, izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Uz razmjenu darova i osvježenje koje je pripremio domaćin, događaj je potom nastavljen u ležernijem tonu.

Saša Vuković

voditelj ureda OMH u Čakovcu

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja