Međimurje Press
Politika i društvo

NeVidljive

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba pokreće kampanju NeVidljive i poziva na konferenciju za medije u ponedjeljak, 28. studenoga u 11 sati, u prostorijama gradske Zaklade “Zajednički put”, Ulica kralja Zvonimira 17.

Žene starije životne dobi doživljavaju razne oblike nasilja – psihičko, ekonomsko, fizičko, seksualno, uključujući i zanemarivanje. Nerijetko nasilje ne prijavljuju zbog straha od počinitelja, straha da se stanje ne pogorša, nemoći zbog lošeg zdravstvenog stanja, ekonomske ovisnosti o počinitelju, srama od okoline, nepovjerenja prema institucijama, nedovoljne informiranosti i neprepoznavanja da je riječ o nasilju, i sličnih razloga.

Nekad nasilje završava tragično, pa su samo ove godine u Hrvatskoj četiri žene ubili njihovi sinovi. Prema statistici MUP-a 2020. godine bilo je 1095 žrtava nasilja starijih od 65 godina. U Zagrebu živi gotovo sto tisuća žena starijih od 65 godina, a koliko njih trpi nasilje nije poznato jer o tom problemu nema novijih istraživanja.

U kampanju su uključeni Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga – Zagreb i Zaklada „Zajednički put“, kao i druge ustanove Grada Zagreba. Kako bi se unaprijedio njihov položaj u okviru kampanje NeVidljive započet će i prvo istraživanje o nasilju nad ženama starije životne dobi (65+) u Zagrebu.

Foto: https://udzvu.org/

Renata Ivanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja