Međimurje Press
Politika i društvo

[NI MALO LAKE TEME] “Malo mi za sriću triba!”

„Na poziv Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije rado smo se odazvali“, poručuju učenici 3., 4. i 5. razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege – sa svojim nastavnicama Valentinom Fabić, Ivanom Goričanec i Đurđicom Hlapčić

Sudjelovali smo na Tribini povodom obilježavanja 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije.

Početkom izlaganja stavljen je naglasak na podizanje svijesti o ozbiljnosti problema te samim tim i svrha organizacije događaja, a to je senzibiliziranje i edukacija javnosti.  Bez osvještavanja – nemoguće je poduzeti akciju za bilo što pa tako i akciju protiv nasilja nad ženama, rekli su govornici.

„Ostani, nisi ista ali znaš, ostani, da mi opet snage daš, pričaj mi, nek me umire na čas – tvoje ruke i tvoj glas..“  pjevao nam je učenički zbor Graditeljske škole Čakovec u pauzama od nimalo lakih tema.

Nastavili smo slušati o rodno utemeljenom nasilju i porastu nasilja u obitelji. Potom nas je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova približila značenju pojma femicid načinom da je objasnila da je to svako ubojstvo žene koje je uvjetovano njenim spolom, odnosno njenom društveno rodnom ulogom. Govorilo se i o kibernetičkom nasilju, (Cyber) nasilju u Hrvatskoj.

Poticaj na osvještavanje neminovne potrebe cjeloživotnog učenja – neprestano je izlazila u prvi plan.

„Malo mi za sriću triba..“ – pjesma u izvođenju učenice Graditeljske škole Čakovec ponovno je prekinula  teške teme, a potom još jedna „Hej ljubavi, zagrli me, zagrli..“ Pjesme, odnosno riječi pjesama pomno su odabrane upravo na facinantno jednostavan način suprotnosti nasilju, a to je ljubav, ljubav prema ženi, prema čovjeku.

Nadalje, tijekom organizirane javne panel rasprave upoznati smo o postojanju i djelovanju  grupa podrške, postojanju preventivnih programa za djecu i mlade poput socijalnih vještina, izgradnji zdravih partnerskih odnosa.. te je pozvana i mnogobrojna publika na sudjelovanje u razgovoru.

Naposlijetku, zaključili smo sljedeće: svijest za potrebom (osim formalnog), i za neformalnim obrazovanjem te kontinuiranom i cjeloživotnom učenju – izuzetno je važna. Tek nakon osviještenja postojanja problema/potrebe za promjenom.. – može se poduzeti akcija. Hvala glavnoj sestri djelatnosti javnog zdravstva u ZZJZ Međimurske županije Mariji Prekupec, diplomiranoj medicinskoj sestri na pozivu i prilici da budemo dionici vrlo poučnih predavanja i panel izlaganja. Također, zahvalni smo što naša lokalna zajednica prepoznaje kvalitetu, odgovornost i pristup radu naših učenika medicinara.

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja