Međimurje Press
Politika i društvoVlada Republike Hrvatske

Plenković objavio: ‘Smanjujemo trošarine za gorivo, cijene će se odsad mijenjati svakih 14 dana”

Zbog nenormalno visokih cijena goriva Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila dodatno smanjiti trošarine i limitirati marže na naftne derivate. Donesene su tri uredbe, a odluka će na snazi biti od srijede.

Premijer Andrej Plenković potvrdio je novinarima u Banskim dvorima da će nove cijene goriva biti 13.08 kuna za dizel, 13.50 kuna za benzin te 9.45 kune za plavi dizel.

Cijene će se po novome mijenjati svaka dva tjedna, a ne svakih sedam dana, a donesena odluka će biti na snazi 30 dana.

“Odlučili smo smanjiti trošarine, i sada to iznosi 80 lipa po litri bezolovnog benzina. Sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri benzina. Za dizelsko gorivo smanjujemo dodatnih 20 lipa”, kazao je predsjednik Vlade te pojasnio kako je država smanjila trošarine s 3.86 na 3.06 kn za benzin i s 3.06, na 2.66 kn za dizel.

“Uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje, odnosno cijene će se mijenjati svakih 14 dana. Ova odluka bit će na snazi idućih 30 dana”, potvrdio je premijer.

“Ograničit ćemo najvišu maržu koja se sada smanjuje za 10 lipa, s 0,75 lipa, spušta se na 0,65 lipa za motorna i dizel goriva, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40 lipa”, kazao je.

“Bez ovih mjera, dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izdvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri. Sutra će tako cijene biti 13, 08 kuna za dizel, 13, 50 kuna za benzin, 9,45 kuna za plavi dizel.

U konačnici sa svim mjerama, koje smo donosili to je za 50 litara spremnika benzina trošak manji za 114 kuna, za  dizel 146 kn i za plavi dizel 171 kunu”, istaknuo je Plenković te dodao kako će nove cijene ovaj put biti iznimno u srijedu jer mora biti jedan dan razmaka do stupanja ove uredbe na snagu.

– Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon toga ćemo opet za 14 dana vidjeti kakva će biti korekcija, ta također nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti. Vlada će intervenirati dokle god budu ovakve okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju”, rekao je Plenković.

Upitan o tome razmišlja li Vlada o subvencioniranju javnog prijevoza, Plenković je kazao kako su ove intervencije samo dio donesenih mjera. Podsjetio je na već donesene subvencije na cijene plina i struje, kao i subvencije poljoprivrednicima i umirovljenicima.

– U sljedećih nekoliko tjedana promislit ćemo što se još može učiniti po pitanju naftnih derivata, kazao je.

Tvrdi kako se neće dogoditi da djeca na jesen idu u škole u kojima nema grijanja. Na pitanje kakva je bila reakcija distributera, Plenković je rekao da će se oni prilagoditi novim uvjetima: „To nije samo posao za Vladu, nego svi dionici u cijelom lancu moraju podnijeti dio tereta i očekuje se visok stupanj njihove odgovornosti“.

Što se tiče žetve kazao je kako će voditi računa da ona bude provedena u skladu uobičajenih okvira te da će sredstva biti osigurana.

Foto: Dragan Matic/Cropix

Vlada RH

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja