Međimurje Press
Politika i društvo

PRIOPĆENJE: Imamo pravo znati tko plaća (nezavisne) analitičare

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske poziva novinarke i medije da javno traže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade.

Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji.

Kada su agencije za odnose s javnošću u poslovnom odnosu s političkim strankama, ali i državnim tijelima i javnim tvrtkama, zavaravajuće je da njihovi vlasnici ili zaposlenici u medijima nastupaju kao neovisni analitičari bez da deklariraju svoj interes, odnosno poslovne aranžmane s vlašću ili strankama.

Ako se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese, građani i građanke mogu biti dovedeni u zabludu vjerujući procjenama “nezavisnih” stručnjaka. Dok pod egidom nezavisnosti i stručnosti nastupaju u medijima, zapravo rade za određene kandidate ili imaju poslovne aranžmane s vladajućima.

Velika je odgovornost i na medijima, novinarkama i novinarima, koji bi trebali inzistirati da njihovi gosti transparentno kažu za koga rade, a ne da prikriveno promiču interese svojih klijenata. Odgovornost je i na medijima kada biraju koga će pozvati za sugovornike i sugovornice da komentiraju izbore i izborne teme.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja