Međimurje Press
OpćinePolitika i društvo

Zabrinutost za stanje demokracije u Općini Gornji Mihaljevec!

Poslije završenih zadnjih lokalnih izbora, a sve intenzivnije, kako se bliži kraj godine, stanje političko – društvenih odnosa u Općini Gornji Mihaljevec je na velikom ispitu demokracije.

Stoga je Društvo VETERAN na sjednici Upravnog vijeća odlučilo se obratiti svekolikojjavnosti i nadležnim institucijama da se obrati pozornost što se to događa u toj Općini, koja je poznata po tome da nema prijateljske odnose ni s jednim Općinom u susjedstvu, čak ni s jednom JLS u Međimurke županije, ali ni s Međimurskom županijom i trgovačkim društvima koje pružaju javne usluge.

Da je nešto „trulo“ u društvenim odnosima te Općine bilo je vidljivo odmah po osnivanju Društva VETERAN, kad je od strane Načelnika općine i njegove Nezavisne liste krenulo neprimjereno diskriminiranje aktivista Društva, a time i cijele udruge čiji su članovi branitelji i njihove obitelji.

Ukazivali smo na moguće posljedice, ali nažalost neki novinari, koji poslije svake sjednice Općinskog vijeća s Načelnikom općine i vijećnicima njegove Nezavisne liste odlaze u obližnji kafić, vjerojatno da usklade sadržaj za javnu objavu u tim medijima, te se tako stvorila potpuno kriva slika stanja u Općini, jer u Općini građani do informacija mogu doći jedino ako nešto procuri u medijima.

Da je tako dokaz je što su Načelnika općine ostavkom zbog mobinga, nekorektnog odnosa i omalovažavanja na radnom mjestu napustili Predstojnik JUO, Referentica u JUO i Domar u zadnja dva mjeseca, tako da je uz Načelnika ostao samo grobar i Komunalna djelatnica na pola radnog vremena. Ako se tome doda da je prije par mjeseci ostavku dala i Predsjednika Općinskog vijeća, zabrinuto se pitamo što se to događa u Općini Gornji Mihaljevec.

No i pored toga je Načelnik uspio (njegova NL ima većinu u Općinskom vijeću) progurati svoj proračun, koji doduše ne možemo komentirati Načelnik nije javno objavio na službenim mrežnim stranicama Općine Prijedlog proračun, niti je dozvoli javno savjetovanje (s-savjetovanje) o Proračunu. Da sve dobije i bahati odnos je što ni poslije donošenja Proračuna isti nije javno objavljen na mrežnima stranicama, a Zakon o pravu na pristup informacijama nalaže objavu. Ali izgleda da je pravna država još daleko od Općine Gornji Mihaljevec.

Ta Općina je među rijetkima u kojoj umirovljenici s malim mirovinama nisu ove godine primili božićnice (ni simbolične), a sve je izglednije da povećanje cijene boravka djece u vrtiću (Općinska firma). Je li to posljedica što je Načelnik odlučio postati profesionalac nakon osam godina prethodnih mandata, kada je dužnost obnašao bez zasnivanja radnog odnosa. Ili je posljedica kreditnog zaduživanja Općine, samo tri mjeseca prije isteka prošlog mandata za rekonstrukciju Parka mladosti u iznosu od 12 mil. kuna, što su dva Općinska proračuna, a rezultira mjesečnim anuitetima od oko 100.000, kn, što je Općini gospodarske
jakosti u kojoj je godišnji izuzetno veliko opterećenje i to slijedećih 10 godina.

Mi nismo politička organizacija i nismo nadležni procjenjivati bilo čiju političku odgovornost, ali kao civilni sektor imamo se pravo miješati u sve sfere društvenog sektora, posebno kada su kao u Općini Gornji Mihaljevec ugrožena prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata
umirovljeni pukovnik
Željko Tomašić, mag.ing.aedif – predsjednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja