Međimurje Press
Korisni savjeti

Fotoprotekcija djece je nužna ne samo na plaži nego i kada se igraju u parku ili kada je vani oblačno!

TOPCAST TOP RADIJA u goste je doveo Doru Madiracu Glasović, specijalisticu dermatologije i venerologije koja ističe da u svakodnevnoj praksi viđa roditelje koji nisu osvijestili činjenicu da se fotoprotekcija kod djece ne primjenjuje samo na plaži već i kada se ona, primjerice, igraju u parku ili kada je vani oblačno. „Fotoprotekcija je nužna svakodnevno, 365 dana u godini“, ističe dermatologinja koja je između ostalog objasnila zašto je kod uboda insekata kod djece puno bolje primjenjivati kemijske repelente od onih biljnih.

Doktorica Madiraca Glasović objašnjava zašto je djeci potrebna posebna zaštita od sunca:
„S obzirom da se smatra kako u dječjoj dobi primamo najviše sunčevog zračenja, odnosno štetnog UV zračenja i da su djeca u ljetnim mjesecima otprilike oko tri sata dnevno na otvorenom, fotoprotekcija je nužna iz razloga što koža sve pamti. Činjenica je da pretjerano izlaganje suncu tijekom godina dolazi na naplatu jer sunce oštećuje naše stanice, UV zračenje uzrokuje kancerogene promjene na našim stanicama i kasnije u odrasloj dobi može doći do razvoja zloćudnih tumora kože od kojih je najgori melanom“.

Dermatologinja posebno napominje da roditelji trebaju paziti da djecu ne izlažu izravnom suncu između 10 i 17 sati s obzirom na jakost sunčevog zračenja

„Smatra se da djeca do treće godine života uopće ne bi u to vrijeme trebala biti izložena izravnom suncu, dakle preporučujemo fotoprotekciju u vidu zaštite SPF  kremama, ali isto tako potrebni su i drugi oblici fotoprotektivnog ponašanja kao što su nošenje majica UV zaštitom, nošenja šešira, naočala“, govori Madiraca Glasović.

Pojave opeklina u dječjoj dobi nisu poželjne s obzirom da izrazito povećavaju šansu za nastanak melanoma u odrasloj dobi

„Kod pojave opeklina potrebno je najprije kožu rashladiti. Opekline možemo liječiti simptomatski, odnosno tako da rashladimo kožu na način da stavimo hladan ručnik ili vlažnu gazu i emolijentne hidratantne kreme koje u sebi sadrže sastojke poput zobi, aloe vere, ceramida kako bi umirili nadraženu kožu. Ako dođe do pojave mjehura, te mjehure nikako ne smijemo bušiti već ih prekriti vlažnom sterilnom gazom te ako se koža krene ljuštiti nakon par dana nikako ne uklanjati površinski sloj radi moguće  infekcije“ objašnjava dermatologinja.

Madiraca Glasović ističe da se roditelji često boje primjenjivati kreme sa zaštitnim faktorom u dječjoj dobi

„Kreme sa zaštitnim faktorom su u posljednje vrijeme neopravdano na  lošem glasu, međutim, moram naglasiti da su potpuno sigurne za upotrebu na dječjoj koži od 6 mj. života, pogotovo one mineralne. Kod djece moramo paziti da se radi o mineralnim kremama koje sadrže cinkov i  titanov oksid koji fizički odbijaju UV zračenje“, rekla je dermatologinja Madiraca Glasović.

O tome kako djecu pripremiti za boravak na otvorenom, doktorica otkriva: „Dijete do šestog mjeseca života ne izlažemo izravnom suncu. Bilo bi dobro da imaju majice s UV zaštitom, šeširić širokog oboda, naočale, a izložene dijelove tijela treba namazati kremom s visokim zaštitnim faktorom koja štiti od UVA i UVB zračenja“.

O tome kako spriječiti ubode insekata kod djece, dermatologinja govori: „Kod djece bi trebalo zaštititi sve izložene dijelove tijela odnosno nasprejati repelentom. Roditelji se često boje primjene kemijskih repelenata i više biraju biljne. Kao dermatolog moram naglasiti da puno više reakcija vidimo na biljne repelente koji sadrže citruse i eterična ulja zato što ta ulja mogu biti fototoksična. Kada ih nanesete na dječju kožu, ako se dijete izlaže suncu  može zadobiti promjene klinički nalik opeklinama. Kemijski repelenti u smislu icaridina i DDT-a do određene koncentracije su sasvim sigurni za primjenu na dječjoj koži. Moram naglasiti da repelent ne smijemo nanositi izravno na lice i šake jer ih djeca često stavljaju u usta, te ga je poželjno nanijeti na odjeću”.

Ako i dođe do uboda, Madiraca Glasović kaže da kod djece najčešće viđa blage reakcije  u smislu crvenila i blage otekline, uz osjećaj svrbeža

„Kod neke djece koja imaju preosjetljivost na ubod može doći do prave anafilaktičke reakcije, primjerice od uboda ose ili stršljena. Naravno, ako primjetite da je dijete loše, ima ubrzan puls, ubrzano diše, ako ima poremećaj svijesti  – mora ga se hitno odvesti liječniku.  Lokalnu upalnu reakciju valja umiriti primjenom hladnog obloga i neutralne kreme. Moram naglasiti da kod djece nije preporučljivo stavljati lokalni antihistaminik u obliku gela zato što može biti kontaktni senzibilizator i uzrokovatii alergijsku reakciju“ govori dermatologinja.

Doktorica ističe i najčešće pogreške roditelja koje viđa svakodnevno

„U svakodnevnoj praksi viđam roditelje koji smatraju da je sunce opasno samo na plaži. Dječja igra u vrijeme najjačeg sunčevog zračenja može biti jednako opasna kao i pri boravku na plaži.. Fotoprotekcija je nužna svakodnevno, 365 dana u godini. Isto tako ljeti kada je oblačno, roditelji ne idu za time da je sunce jako i kada je oblačno i onda ne provode sva pravila oko fotoprotekcije. Također, male bebe nikako ne treba izlagati izravnom suncu, a također je važno paziti  na pretopljavanje. Kada je nama vruće i bebama i djeci je isto vruće. Trebamo paziti da imaju jednako slojeva koliko i mi zato što kod djece može doći do brzog razvoja toplinskog šoka“, objašnjava dermatologinja Madiraca Glasović.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja