Međimurje Press
Korisni savjeti

Uradite sami: Smislite i izradite svoju policu za knjige!

Izrada vlastite police za knjige može biti zabavan i koristan projekt koji ima niz prednosti pred kupnjom već izrađenih polica. Ne samo da ćete DIY policama dobiti police koje savršeno odgovaraju vašem prostoru i potrebama jer sami birate vrstu drva, završnu obradu, kao i broj polica, već i štedite novac jer unaprijed izrađene police za knjige mogu biti skupe, pogotovo ako su izrađene od visokokvalitetnih materijala ili su napravljene od strane popularnog brenda. 

Ne treba zaboraviti i zadovoljstvo jer ste stvorili nešto vlastitim rukama, razvili svoje vještine i naučili nove tehnike, a svaki put kada pogledate vašu gotovu policu, sjetit ćete se trenutaka kada ste uložili svoje vrijeme i trud i stvorili nešto jedinstveno.

Zato provjerite imate li prave alate za posao koje lako možete pronaći u trgovinama kao što je Građa, uključujući pilu, bušilicu, čekić i odvijač i u nastavku pronađite kratak vodič s uputstvima kako izgraditi svoju policu za knjige!

  1. Planiranje dizajna

Planiranje dizajna prvi je korak u izgradnji vlastite police za knjige. Ovisno o prostoru kojim raspolažete i u koji planirate postaviti gotove police, morate odlučiti o veličini, obliku i stilu svoje buduće police za knjige. Razmislite i koliko polica želite i koliko svaka polica mora biti visoka. Također, odredite koju vrstu drva želite koristiti jer odabir može utjecati na snagu i izdržljivost police za knjige, ako je potrebno, razmislite kakvu bi dodatnu potporu mogli dodati i kolike debljine moraju biti daske za police.

  1. Mjerenje i rezanje

Nakon što ste definirali dizajn i mjere vaše police za knjige, vrijeme je da krenete s mjerenjem i rezanjem materijala. Odredite koji će komadi drva činiti stranice, police i stražnji dio polica za knjige, ukoliko ga vaš dizajn ima. Vodite se savjetom da se mjeri dva puta, a reže samo jednom! Ovo znači da vaša mjerenja moraju biti precizna i provjerena prije nego se upustite u rezanje. Koristite pilu kako bi izrezali drvene materijale na izmjerenu veličinu.

  1. Brušenje

Nakon rezanja drva slijedi brušenje kako bi postigli glatku površinu drvenih materijala. Za ovaj korak bit će vam potreban fino zrnati brusni papir za brušenje drva ili ako posjedujete profesionalnu opremu, brusilica za drvo. Posebnu pozornost obratite na grube rubove ili kutove.

  1. Sastavljanje

Kada su svi drveni materijali pripremljeni, vrijeme je za sastavljanje vaše police za knjige. Za početak pričvrstite stranice na donju policu pomoću vijaka i čavala, a potom dodajte i preostale police, jednu po jednu, vodeći računa da su ravno postavljanje i dobro pričvršćene. Naposljetku, ukoliko vaš dizajn uključuje i stražnju stranu, pričvrstite i nju kako bi vaša polica za knjige bila sastavljena.

  1. Završna obrada

Nakon što je polica za knjige sastavljena i vaš dizajn pomalo dobiva svoj finalni izgled, vrijeme je za završnu obradu. Ovaj je korak odlična prilika za dodavanje osobnih detalja vašem dizajnu, a mogućnosti su bezbrojne. Možete dodati različite ukrase ili obojati policu u željenu boju ili samo prelakirati površine kako bi drvo dobilo visoki sjaj. Ukoliko se odlučite za bojanje ili lakiranje, provjerite da je polica potpuno suha prije korištenja.

Uz odgovarajuće materijale, planiranje i malo dobre volje, izgradnja vlastite police može biti zabavan projekt iz kojeg možete jednostavno stvoriti funkcionalnu policu za knjige koja će se savršeno uklopiti u vaš prostor. Umjesto kupnje već napravljene police koja se masovno proizvodi u tvornici, izgradnjom vlastite police stvarate jedinstven proizvod i činite korak prema održivom i ekološkom načinu života.

Nikola Kljajić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja