Međimurje Press
Gospodarstvo

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PRAVA POTROŠAČA

Ove godine Svjetski dan prava potrošača obilježili smo zajedno s predstavnicima ostalih udruga za zaštitu potrošača i brojnim institucijama koje su sudjelovale na Konferenciji pod nazivom  „Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji”. Konferencija se održala  u Hrvatskoj gospodarskoj komori 15. ožujka na sam dan prava potrošača, u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Energetska kriza potaknuta ratom u Ukrajini stavila je u fokus energetsku ovisnost EU o energiji koja se uvozi izvan EU te potrebi što brže tranzicije na obnovljive izvore energije ali i promjene navika potrošača u odgovorno korištenje energije.

U okviru konferencije održana su dva panela. Uvodni govor držao je državni tajnik Hrvoje Bujanović, a prisutnima obratio se i gospodin Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK.

U prvom panelu o ulozi potrošača u energetskoj tranziciji govorili su  Vjekoslav Jukić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Vesna Bukarica iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ivona Bačelić iz Hrvatske gospodarske komore te Ivona Bačelić Grgić iz Hrvatske gospodarske komore.

U drugom panelu pritužbe potrošača korisnika energetskih usluga iznosili su Ivana Kristić iz Here, Tanja Popović Filipović iz Centra za  edukaciju i informiranje potrošača, Gordana Lukić iz Razvojne organizacije zaštite potrošača, Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača te Vlado Biljarski iz Splitskog potrošača.

Uz potrebu pojednostavljivanja administrativnih postupaka za ugradnju fotonaponskih panela u kućanstvima, naglasak je stavljen i na potrebu zaštite građana i gospodarstvenika u vidu ograničenja cijena energenata mjerama Vlade kako bi se lakše prebrodila energetska kriza.

Dotaklo se i problema oko nedovoljno jasnih i preopsežnih ugovora od strane opskrbljivača te se ih poziva da ugovore pojednostave kako bi bili jasni i razumljivi svim potrošačima.

Gordana Lukić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja