Međimurje Press
Korisni savjeti

Zlatno mlijeko napitak blagodati!

Zlatno mlijeko je lijek koji se koristi od davnina, a svoja ljekovita svojstva ima zbog začina. Može se napraviti u samo nekoliko minuta, a posebno je dobar za razne bolesti.

Zlatno mlijeko se koristi za upalu grla, za kašalj i protiv mučnine, a radi se o napitku koji je izvorno nastao u Indiji.

Kako se radi zlatno mlijeko?

Zlatno mlijeko se radi od nekoliko sastojaka, a svoje blagodati može zahvaliti začinima koje sadrži. Za izradu ovog napitka bit će vam potrebno:

  • 120 ml mlijeka,
  • žlica kurkume,
  • žličica meda,
  • malo cimeta
  • malo đumbira u prahu
  • papar

Kada se svi začini stave u mlijeko, mlijeko je potrebno samo zagrijati i napitak se uvijek pije svježe napravljen.

Koje su prednosti zlatnog mlijeka?

Zlatno mlijeko sadrži puno antioksidansa zbog glavnih sastojaka kurkume i đumbira. Osim toga, ima nekoliko prednosti za organizam:

1. Ublažava grlobolju
Zlatno mlijeko će ublažiti svaku grlobolju. Potrebno je napitak piti tri puta dnevno, nekoliko dana i bol će nestati. Osim grlobolje, dobar je i za kašalj.

2. Ublažava upale
Svi sastojci, a posebno đumbir, cimet i kurkumin iz kurkume imaju protuupalno djelovanje. Oni djeluju na sve upale u tijelu, a vjeruje se i da će ublažiti simptome artritisa. Kako bi se smanjile kronične upale, treba ga uzimati svakodnevno.

3. Utječe na raspoloženje
Kurkumin može pozitivno utjecati na raspoloženje osobe i smanjiti simptome depresije.

4. Snižava razinu šećera u krvi
Dobro je poznato kako cimet snižava razinu šećera u krvi, a istu ulogu ima i đumbir. Oba sastojka isto tako mogu smanjiti opasnost od pojave inzulinske rezistencije i od pojave dijabetesa tipa 2, piše MedicalNewsToday. Još jedna prednost zlatnog mlijeka je ta što je zaslađen medom, a ne šećerom.

5. Dobar je za prehlade
Osim za grlobolju i kašalj, dobar je i za bilo kakve bolesti kao što su prehlada i gripa. On može poboljšati imunitet, a ima i antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva.

6. Poboljšava probavu
Zbog đumbira i kurkume zlatno mlijeko djeluje i na probavu. Sprječava zatvor i olakšava bilo koje tegobe. Upravo je đumbir poznat po tome što ublažava mučnine i povraćanje, ali neki ljudi bi ga ipak trebali izbjegavati.

Foto: Jessoraya- Pixabay

(Ana Kanazir)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja