medjimurjepress@gmail.com

Mogu li zubi ponovno narasti? Znanstvenici došli do velikog otkrića!

Svi znaju da ljudi za života dobiju po dva seta zubi, a onaj drugi moramo jako dobro paziti. Loše navike mogu voditi do drastično smanjene kvalitete života, ali velika medicinska otkrića su iza ugla. Najnoviji i, za sada, još uvijek eksperimentalni tretman obećava – znanstvenici u Japanu kažu da su blizu toga da potaknu rast nedostajućih zubi.

Novi eksperimentalni tretman mogao bi u budućnosti rezultirati da ljudima ponovno rastu zubi koje su izgubili, piše futurism.com. No, prije toga moraju dokazati da tretman funkcionira na ljudima, a ne laboratorijskim miševima i tvorevima.

Znanstvenici s japanskog Sveučilišta u Kyotu i Sveučilišta u Fukuiju razvili su tretman monoklonalnim antitijelima koje tijelu služe kao “okidač” za rast novih zubi. Istraživanje je objavljeno prošloga mjeseca u časopisu Science Advances.

Projekt zasad obećava, ali sve ovisi o budućim eksperimentima. Vjerojatno bi se radilo o jednom od najvećih otkrića dentalne medicine u novije vrijeme jer bi ljudima omogućio rast zubi s kojima su se ranije oprostili.

No, proces je kompliciran. Ispostavilo se da su geni koji utječu na rast zubi odgovorni za niz drugih faktora u ljudskom tijelu pa su prvi rezultati na miševima došli s neželjenim nuspojavama. No, kada su malo preciznije postavili eksperiment, saznali su da blokiranjem gena USAG-1 raste aktivnost koštanog morfogenetskog proteina, molekule koja određuje koliko će zubi uopće narasti. Ista ta molekula kod miševa je rezultirala time da narastu svi nedostajući zubi!

 

Eksperiment je također uspješno ponovljen na tvorovima, za što su istraživači rekli da je jako važno jer su njihovi zubi daleko sličniji ljudskima nego mišji.

“Tvorovi također imaju dva seta zubi i imaju slične zubne obrasce kao i ljudi. Slijedi nam testirati naš tretman na drugim životinjama poput svinja i pasa”, kazao je vodeći autor Katsu Takahashi.

Do ispitivanja na ljudima još je dug put, ali ako istraživači budu imali kontinuirani uspjeh u sljedećim koracima to će biti i više nego dobre vijesti za budućnost dentalne medicine.

(j.m.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*