Međimurje Press
Zanimljivosti

Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva!

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) otvorio je u petak 28. siječnja vrata posjetiteljima u sklopu manifestacije Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Oko 200 posjetitelja je obišlo Muzej, dok je veći broj građana pratio program preko web stranice Muzeja i društvenih mreža.

Film, radionica, predstavljanje knjige

Bogat program započeo je u Kinu Gaj projekcijom dokumentarnog filma „Zovi 193“ redateljice Marijane Podgorelec, snimljenog u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a povodom 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice.

Za najmlađe je održana radionica “Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?”, koju je vodio Mario Rogina iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Djeca su na radionici na zabavan način upoznala razne segmente vatrogastva.

U sklopu manifestacije predstavljena su izdanja Hrvatske vatrogasne zajednice: monografija „145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice“ autora Miroslava Kirinčića, Antuna Novaka, Vedrana Runjića i Vlade Šoštarića te edukativna knjižica za djecu „Vatrogasci: Što? Kako? Zašto?“ autora Vedrana Runjića. O knjigama su govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dr. sc. Marino Manin, Mario Rogina i autor Vedran Runjić.

Recenzent monografije Manin je istaknuo veliku važnost ovog izdanja za povijest hrvatskog vatrogastva, ali i povijest hrvatskog društva općenito. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da kroz ova izdanja Hrvatska vatrogasna zajednica s ponosom nastavlja tradiciju vatrogasnog izdavaštva, koja ove godine slavi 140 godina.

Također je prikazana i virtualna šetnja po Muzeju. Posjetitelji web stranice Muzeja i Hrvatske vatrogasne zajednice iz udobnosti naslonjača mogu pogledati postav i upoznati se sa zanimljivim predmetima. Konačni cilj je privući virtualne šetače da  posjete Muzej.

Otvorena izložba “Zovi 193 – making of”

Središnje događanje manifestacije je bilo otvorenje izložbe fotografija „Zovi 193 – making of“, autorice Marijane Podgorelec. Fotografije su nastale tijekom snimanja dokumentarnog filma i pružaju uvid u vatrogasnu djelatnost te njene različite segmente snimane na brojnim lokacijama u Hrvatskoj.

– Vatrogasci su brzi, hrabri i plemeniti. U to sam se uvjerila na svim lokacijma na kojima smo snimali. Oduševljena sam organizacijom i susretljivošću, a ova izložba je moja zahvala na svemu što vatrogasci svakodnevno rade – rekla je Podgorelec. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković se zahvalio autorici izložbe i uručio joj prigodnu plaketu.

Sudjelovanjem u ovogodišnjoj Noći muzeja, Muzej hrvatskog vatrogastva je pokazao da zanimljivim programima može privući publiku u stvarnom i virtualnom okruženju.

(vr)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja