Međimurje Press
Sport+

Dora Bašić osvojila zlato na World Boccia Intercontinental Challengeru!

Hrvatska paraboćarka Dora Bašić osvojila je zlatnu medalju na World Boccia Intercontinental Challenger Zagreb 2022. koji se održava u dvorani II Doma sportova.

Članica BK Dan iz Slavonskog Broda je pobijedila u kategoriji BC1 opravdavši ulogu jednog od favorita u svojoj kategoriji.

Bašić je na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu osvojila četvrto mjesto, a trenutačno drži šesto mjesto na svjetskoj rang listi. Jedna od najizglednijih hrvatskih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu je na putu do zlata upisala četiri pobjede.

“Još uvijek sam puna dojmova, ovo mi je prva međunarodna medalja i prvo zlato,” kazala je Bašić koja je ujedno i predsjednica boćarskog kluba “Dan” za osobe sa invaliditetom.

Od 2012. do 2014. godine boćanjem se bavila rekreativno, od 2014. je kategorizirana u BC2, a od 2018. u BC1 kategoriji za osobe sa cerebralnom paralizom.

“Iduće dvije godine su ključne za skupljanje bodova za plasman na paraolimpijske igre u Parizu. Bodovi se skupljaju na Interkontinentalnim kupovima, Svjetskim kupovima, na Europskim i Svjetskim prvenstvima,” dodala je Bašić poručivši kako se svi bez obzira na oštećenja i na invaliditet mogu baviti sportom i uspjeti.

Korak do medalje bila je i Anamarija Arambašić u kategoriji BC4 koja je u borbi za broncu izgubila od Slovenke Nataše Bartol sa 3-4. U istoj kategoriji Silvana Strunjak nije prošla skupinu.

Zagreb, 07.04.2022. – Natjecanje u paraboæanju Zagreb 2022 World Boccia Challenger. Na fotografiji Martin Frkoviæ (CRO). foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Naš jedini boćar koji je nastupio na paraolimpijskim igrama u Tokiju, Davor Komar izgubio je u play-offu za ulazak u polufinale od Ukrajinca Artmea Kolinka. Nakon izjednačene borbe i rezultata 2-2 uslijedilo je završno raspucavanje, u kojem je pobjeda pripala Ukrajincu.

Marko Turković i Luka Wagner u BC2 su također poraženi u play-offu za polufinale, Martin Frković je bio peti u kategoriji BC1, a Marko Arambašić nije prošao grupu u BC3.

Monika Hace u kategoriji BC2 nije prošla skupinu, baš kao niti Dora Lovrić u BC3.

“Nisam zadovoljan jer smo očekivali bolje rezultate. Turnir je u Zagrebu, a naši su boćari bili dosta visoko postavljeni zbog svog renkinga. Očekivali smo još nekoliko medalja, na kraju smo osvojili jednu i to zlato. Ostali su malo, ili malo više kiksali,” kazao je izbornik reprezentacije Tomislav Bunjevac.

Zagrebački turnir se nastavlja u petak i subotu kada su na rasporedu natjecanja parova i ekipna konkurencija.

Zagreb je domaćin jednog od samo pet interkontinentalnih natjecanja ove godine u svijetu, rang iznad su Svjetski kupovi, kojih će ove godine biti tri, dok će na koncu godine biti i Svjetsko prvenstvo u Rio de Janeiru.

Na World Boccia Intercontinental Challenger Zagreb 2022. nastupa 68 natjecatelja iz 22 zemlje svijeta.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja