Međimurje Press
Sport+

Međimurje – Europska regija sporta 2022. – domaćin konferencije o sportskoj izvrsnosti

Međimurska županija kao Europska regija sporta 2022., prva u Hrvatskoj s tom titulom, domaćin je dvodnevne konferencije na temu sportske izvrsnosti europskih regija i gradova „Aktivna i zdravija Europa“, koja se od 22. do 23. studenoga održava u Termama sveti Martin.

„Međimurska županija po mnogočemu može poslužiti kao primjer dobre prakse, prva smo regija u Hrvatskoj koja nosi titulu Europske regije sporta, i to će ući u povijest. Ovu laskavu titulu iskoristili smo na najbolji mogući način – ugostili smo brojne manifestacije, reprezentacije, promovirali sport i uključivali naše stanovnike u brojne sportske događaje. Ponosimo se dugom i bogatom sportskom tradicijom, a na 105.000 stanovnika imamo 15.000 registriranih sportaša, 400-tinjak sportskih klubova i udruga. Možemo reći da smo najsportskija županija, te mi je drago da nas je Europska komisija u tom segmentu prepoznala i da će Međimurje isticati kao primjer dobre prakse,“ rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te istaknuo da sport kao dio turističke ponude našega kraja ima sve značajniju i zapaženiju ulogu.

Pred brojnim uzvanicima te izaslanstvima međimurskih gradova i općina, gostiju iz susjednih država, te Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog olimpijskog odbora član Nacionalnog vijeća za sport i dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Mario Vukoja u zanimljivoj je prezentaciji sažeo podatke i parametre koji Međimurje – Europsku regiju sporta – ističu kao primjer dobre prakse.

U panel raspravi – uz moderiranje Tomice Jakopca, tajnika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije – razmatralo se što jedna regija mora napraviti da bi stekla titulu EU regije sporta.  Govorilo se i o benefitima koje takva titula donosi regiji koja ju ima čast ponijeti.

Izaslanici Ministarstva turizma i sporta – Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport pri Ministarstvu te državni tajnik Tomislav Družak i Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sporta, drugog su dana konferencije izlagali o temama vezanima uz mogućnosti financiranja sporta na lokalnoj i regionalnoj razini, predstavili Zakon o sportu, a bilo je riječi i o natječajima koji potiču lokalni sport.

Da bi se sport u nekoj regiji mogao razvijati, mora ga pratiti i sportska infrastruktura, čime se Međimurje može pohvaliti. U godini kada Međimurje nosi titulu Europske regije sporta, pokrenut je veliki ciklus izgradnje sportske infrastrukture, od revitalizacije atletske staze, sportskih igrališta, adaptacije dvorane Graditeljske škole. Osim ulaganja u sportsku infrastrukturu Međimurska županija u svojem proračunu izdvaja značajna financijska sredstva, tako je u ovoj godini izdvojila 540.000 kuna za programska područja županijskih školskih sportskih natjecanja i obuku neplivača, te čak 4.960.000 kuna za provedbu Programa javnih potreba u sportu Međimurske županije, što je još jedna potvrda značaja koji Županija pridaje razvoju sporta, sportske infrastrukture te poticanju građana da se aktivno bave sportom.

(mž)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja