Međimurje Press
Županija

Sjever Hrvatske primjer dobre prakse u izdavanju građevinskih dozvola

Župan Međimurske županije Matija  Posavec i Varaždinske županije Anđelko Stričak već su ranije uspješno potaknuli odličnu suradnju upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo kako bi građanima obiju županija pružili efikasniju i kvalitetniju uslugu. Povezivanjem je postignuta ujednačenost u postupcima izdavanja akata u ovim dvjema županijama koje su po brzini i efikasnosti pri samom vrhu u RH. I u Hrvatskoj zajednici županija župani Posavec i Stričak predvodnici su inicijative da se povezivanje odjela provede na razini cijele zemlje te su se založili za osnivanje radne skupine za graditeljstvo pri Hrvatskoj zajednici županija.

U Varaždinu je održan prvi stručni skup upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo na kojem su stručnjaci govorili o nizu tema poput problematike suradnje projektanata i službenika u postupcima izdavanja dozvola te najčešćim pogreškama koje se javljaju u ovoj domeni djelovanja.

„Vjerujem da će i današnji stručni skup kojemu smo domaćini dodatno unaprijediti našu suradnju sa susjednim županijama pogotovo kad govorimo o suradnji s Međimurskom županijom. Zahvaljujem županu Posavcu na odazivu ovom skupu kao i na razmjeni iskustava te konstruktivnim prijedlozima buduće suradnje“, rekao je župan Anđelko Stričak.

Upravi odjeli za prostorno uređenje i graditeljstvo vitalni su za jedinice lokalne i regionalne samouprave i maksimalno moraju biti u službi građana.

„Još više efikasnosti, naravno, očekujemo u izdavanju građevinskih dozvola i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja. U Međimurju, samo u prvih šest mjeseci, zaprimili smo 1.281 zahtjev za izdavanje dozvola iz domene ovog Upravnog odjela što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Također znamo da je država zatrpana imovinsko-pravnim zahtjevima, kojih je više od 60 tisuća, pa je u konačnici cilj ovog povezivanja suradnja i s drugim upravnim odijelima diljem Hrvatske  jer su se upravo županije pokazale kao  efikasne institucije u rješavanju takvih administrativnih prepreka. Stoga, nema razloga da se ne preuzmu neki poslovi kako nam građani ne bi predugo čekali na važnu dokumentaciji te da budemo učinkoviti kao dosad te primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj“, naglasio je župan Matija Posavec.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja