Međimurje Press
Sport+

Zatvorene paraolimpijske igre, Mizdrak i Coch nosili hrvatsku zastavu!

Nakon devet dana nadmetanja, gašenjem paraolimpijskog plamena na Nacionalnom stadionu u Pekingu i službeno su završene 13. Zimske paraolimpijske igre.

Na Igrama je nastupilo 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Peking je tako postao prvi grad u povijesti koji je ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre (2008), te zimske OI i POI (2022).

I ove igre snažno je obilježila pandemija koronavirusa, pa su održane u “balonu”. ZPOI u Pekingu će ostati upamćene i po izbacivanju ruskih i bjeloruskih paraolimpijaca zbog agresije njihovih zemalja na Ukrajinu.

Najuspješniji pojedinac ZPOI bio je norveško skijaško čudo Jesper Pedersen (22) koji je u konkurenciji sjedećih osvojio četiri zlata i jedno srebro.

Kao i na otvaranju, završna točka Igara održana je u “Ptičjem gnijezdu”, pod palicom poznatog redatelja Zhanga Yimoua.

Već tradicionalno svečanost je uz taktove Beethovenove “Ode radosti” otvorena Paradom nacija, povorkom zastava sudionika Igara, a hrvatsku trobojnicu nosili su slabovidan alpinac Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.

Nakon točke “Poziv ljubavi”, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC)  Andrew Parsons je zajedno s gradonačelnikom Pekinga predao paraolimpijsku zastavu predstavnicima Milana i Cortine gdje će se 2026. pod sloganom “Mi smo svjetlo” održati iduće zimske OI i POI.

Predsjednik IPC-a je u svom govoru istaknuo kako je “Kina postavila mjerilo za sve Zimske igre.”

“Ako je Peking 2008. započeo novo poglavlje rasta za Paraolimpijski pokret, onda je Peking 2022. označio novu zoru za Zimske paraolimpijske igre. Obećali ste sigurne i sjajne igre, a isporučili ste zapanjujuće, sigurne i spektakularne. Sjajna organizacija, živahna mjesta, senzacionalan sport, obilježja su velikih igara u Pekingu. Kina je postavila mjerilo za sve buduće zimske igre,” kazao je predsjednik IPC-a dodavši: “Kina je sada paraolimpijska elektrana zimskih sportova.”

“Ovdje nas razlike nisu dijelile. One su nas ujedinile. Čovječanstvo se nada da će živjeti u svijetu u kojem prevladava dijalog. Naš pokret se nada da će svjetski lideri biti inspirirani postupcima ponosnih paraolimpijaca,” poručio je Brazilac.

Predsjednik Organizacijskog odbora Cai Qi je svom govoru pohvalio napore sportaša i volontera opisujući Igre kao “sigurne i sjajne”

“Ostvarili ste paraolimpijski san svojom čeličnom voljom,” naglasio je Qi.

Igre su zaključene gašenjem baklje, te još jednim spektakularnim vatrometom.

Zbogom Peking, paraolimpijska zastava je sada u rukama Milana i Cortine d’Ampezzo.

Peking, 13.03.2022 – Svečanost zatvaranja 13. Zimskih paraolimpijskih igara Peking 2022. Hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja nosili su slabovidni alpinac Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.
foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Velika je čast nositi hrvatsku zastavu

Hrvatsku zastavu na svečanosti zatvaranja 13. Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu nosili su slabovidni alpinac Damir Mizdrak i njegova vodičica Marija Coch.

Mizdraku su ovo bile treće paraolimpijske igre nakon Sočija (2014) i Pjongčanga (2018), a u Pekingu je ostvario svoje najbolje rezultate u slalomu i veleslalomu za slijepe i slabovidne. U obje utrke osvojio je sedmo mjesto što su njegovi najbolji rezultati na velikim natjecanjima.

“Marija i ja smo skupa nosili zastavu. Ponosan sam, velika je čast nositi zastavu svoje zemlje” kazao je 30-godišnji Zagrepčanin.

Uz Mizdraka je bila i Marija Coch, njegove “oči na stazi”. Kada skijaju povezani su bluetooth
uređajem i na taj način ga ona vodi niz skijaške strmine.

“Meni je ovo prvi put da sam na paraolimpijskim igrama i još mi treba neko vrijeme kako bi procesuirala neke stvari, da postanem svjesna svega” – kazala je 22-godišnja Zagrepčanka.

“Emocije me tresu, no držim to u sebi. Presretna sam što sam dobila tu čast nositi zastavu svoje zemlje, preponosna sam” – dodala je Coch koja s Mizdrakom surađuje zadnje tri sezone.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja