Međimurje Press
Grad Čakovec

[ČAKOVEC] 18. sjednica Gradskog kotara Zapad!

Grad Čakovec obuhvaća 13 mjesnih odbora te na području samog grada i tri gradska kotara. Svaki od njih u suradnji s predsjednicima Vijeća Mjesnih odbora, odnosno predsjednicima kotareva na čelu, te građankama i građanima, najbolje zna koji su im projekti neophodni na njihovom području.

Kako bi iz prve ruke saznala jesu li zadovoljni pokrenutim investicijama i radovima, što priželjkuju u narednom razdoblju, ali i zajednički prošli plan Proračuna i rada za 2023. godinu, na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad sudjelovala je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović uvodno je istaknula kako se prijašnjih godina sam grad često zapostavljalo i nije se puno ulagalo, a posebice se to odnosi na prometnu infrastrukturu, što se nadaju da će se u razdoblju aktualne vlasti promijeniti. U svom planu stoga su u razgovoru s gradonačelnicom naglasili potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova, pješačkih i biciklističkih staza, a posebno na području ulica Janka Slogara, Ivana pl. Zajca, Josipa Štolcera Slavenskog, Braće Weiss, Jakova Gotovca, Miroslava Magdalenića, Jože Požgaja, Mirka Kolarića, Florijana Andrašeca i ulice Hrvatskih branitelja. Dodali su i potrebu za uvođenje rasvjete po pješačkim stazama, ali posebno u Ulici Vladimira Nazora. Pritom su iznijeli svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja ulica Vukovarske, Športske i Jakova Gotovca (kod Srednje škole Čakovec), radi većeg i bržeg protoka prometa prilikom izlaska na Vukovarsku ulicu, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, krenulo se s radovima u Ulici Žrtava Fašizma, a kako Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu. Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je kako će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i svakako prema prioritetima koje su iznijeli, a najavila je kako su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta. Vezano uz dio grada prema i uz bazene, čakovečka gradonačelnica rekla je kako je u tijeku priprema novih parkirališnih mjesta, a uz iste će se odraditi i staza s odgovarajućom rasvjetom.

Građani su istakli potrebu da se dio grada izdvoji za šetnju pasa, na što je odgovorila kako se ograđeni poligon za pse nalazi na čakovečkom Jug, a još jedan dio predviđen za četveronožne ljubimce je u projektu novog budućeg parka iza bivše vojarne. Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila kako je s predstavnicima stanara triju tzv. zgrada solidarnosti već održala i sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine kako je evidentno da postojeće ne zadovoljavaju sadašnje potrebe i uvjete.

Pohvalili su nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice pritom više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec, koje bi se postavile na području kotara.

Za kraj, ususret predblagdanskom dobu, zajedno su prošli temu pomoći onim sugrađanima kojima je ista potrebna te koje će uz sve dodatne potpore obradovati božićnicom. Ove godine to uključuje 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja