Međimurje Press
Grad Čakovec

Čakovec domaćin 10. Revije filmova za djecu u Centru za kulturu!

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini otvorila je jubilarnu 10. Reviju filmova za djecu, koja će se u čakovečkom Centru za kulturu održavati svakodnevno sve do 3. ožujka. U četiri dana prikazat će se ukupno osam europskih filmskih naslova za djecu iz sedam država. Spomenimo kako je zahvaljujući reviji 70-ak filmova u proteklih 10 godina gledalo oko 14 tisuća učenika, i to iz gotovo svih europskih zemalja.

Usprkos otežanoj organizaciji i pandemijskim uvjetima održavanja nastave, školarci iz Čakovca i Međimurja u velikom su se broju odazvali na gledanje filmova za djecu u okviru revije.

Revijom se ističe važnost odgoja djece za biranje kvalitetnog sadržaja

„Ovaj festival omogućit će vam da vidite kvalitetne i raznovrsne filmove koji nisu na engleskom jeziku i koji dolaze iz Europe, na što možda niste navikli. Vidjet ćete pritom da se u našoj okolini snimaju odlični filmovi te da i tamo žive ljudi koji poput nas imaju iste želje i probleme. Film je danas najbolji način da na dva sata otputujete u daleke zemlje, upoznate nove ljude i kulture, sjednete u vremeplov i posjetite neka prošla ili buduća vremena, ili pak se prepustite svijetu mašte“, pritom je u govoru istaknula čakovečka gradonačelnica te potakla djecu da na ovakav način razvijaju toleranciju, sklapaju nova prijateljstva i uče o drugim kulturama i jezicima. „Hvala školama koje organizirano dolaze svake godine i uživaju u projekcijama, a posebno hvala ide i djelatnicima našeg Centra za kulturu koji već deset godina zaredom rade na tome da nam putem ove revije prikažu kvalitetne filmove. Ali i ne samo na ovom festivalu, već u svom cjelokupnom programu“, dodala je Cividini ponosna na činjenicu kako je Čakovec jedan od rijetkih hrvatskih gradova ove veličine koji ima kino, te što se u našem gradu filmovi prikazuju više od stoljeća.

Međimurski osnovnoškolci imaju prilike uživati u čak dvije premijere

Ove godine prikazuju se švedski, francuski, finski, belgijski, češki i njemački filmovi te onaj belgijsko-nizozemske koprodukcije, o čemu je više rekla Marina Kukolić, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu Čakovec. „Danas je s nama 200 učenika 4. i 5. razreda iz 1. Osnovne škole Čakovec i osnovne škole iz Svete Marije. I tako će svaki dan po 200-tinjak učenika po projekciji, imati prilike gledati, neke filmove i premijerno, ovdje u Čakovcu. Međimurski školarci prvi će u Hrvatskoj vidjeti češki film i jedan njemački film naziva “Škola čarobnih životinja“, naglasila je Kukolić te zahvalila Gradu Čakovcu i partnerima koji prate i sufinanciraju program. Upravo film o čarobnim životinjama ima posebno značenje za ovogodišnjeg partnera revije Austrijski kulturni forum. „Film je djelomice sniman i u Austriji, što mu za naš forum daje dodanu vrijednost, a pritom moramo napomenuti kako smo izuzetno ponosni što vam možemo biti partner u okviru ove velike obljetnice revije filma. Podupiremo posebno sve kulturne aktivnosti diljem Hrvatske, s naglaskom na one usmjerene prema djeci i mladima“, rekla je pritom Stephani Karner, direktorica Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba.

Osim filmova, na rasporedu i radionice

Spomenimo kako je program revije filma potpora nastavi medijske kulture, ali diskretno postaje više od toga jer ukazuje na korelacije s nastavnim predmetima. To postaje posebice važno u pandemijskim uvjetima života školaraca. Među nama rastu ljubitelji europskog filma, koji razvijaju sposobnost vrednovanja audiovizualnog djela i kritičkog izbora. Osnovnoškolska populacija poistovjećivala se preko filma i u zajedničkom gledanju filmova, s vršnjacima europske zajednice, slušali su jezike, upoznavali posredno druge nacije, obiteljske sličnosti i različitosti te se identificirali s djecom iz cijele Europe. U okviru ovogodišnje revije filmova, ujedno će se održati i foto radionica „Maškarijada u Gradu“ u Centru za kulturu te radionica animacije (piksilacija) na Maloj sceni Vinko Lisjak.

Grad Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja