Međimurje Press
Grad Čakovec

Održana javna tribina u okviru projekta „Eco Bridge“!

U utorak, 15. ožujka u čakovečkoj zgradi Scheier održana je javna tribina u okviru projekta “Eco Bridge”, s temom revitalizacije Perivoja Zrinskih. Ovo je ujedno bila druga tribina kao dio projekta, kojim se uređuje glavni čakovečki park.

Na tribini su sudjelovali predstavnici Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“, Suradničkog vijeća za zelene površine Grada Čakovca, grupe građana okupljene oko grupe “Park je naš, a ne samo vaš!”, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, Razvojne agencije Grada Čakovca Čakre i Grada Čakovca te Zdenko Bogović ispred stručnog nadzora radova.

Tribina kao panel rasprava bila je otvorena za javnost, pa se tribini odazvalo dvadesetak zainteresiranih građana. Rasprava i pitanja išla su u smjeru zašto se krenulo u projekt i s kojim ciljem, zašto se s vremenom izmijenio broj stabala koje je potrebno rušiti, je li moguće zadržati Perivoj u stanju u kojem je sada, čemu će služiti ubuduće, hoće li se i na koji način obnavljati i slično. Nakon dvosatne rasprave, prezentacije projekta od strane struke te sugestija i savjeta građanstva, u konačnici se došlo do nekoliko zajedničkih zaključaka rasprave.

Prvi je kako će se nakon provedbe projekta „Eco Bridge“, koji označava početak revitalizacije Perivoja, studija Hrvatskog šumarskog instituta (izrađena prije osam godina) prema kojoj je dosad rađeno, staviti van snage jer nije zadovoljavajuća, ujedno će se krenuti u izradu nove studije u kojoj će osim stručnjaka biti uključena i javnost te su se svi usuglasili kako te korake nije moguće realizirati preko noći.

Ono što su bili ključni zahtjevi građana je da se za svako srušeno stablo koje se zbog određenih razloga mora porušiti posadi jedno novo, ujedno da se posade drveća uz ceste gdje je to moguće i time zatvori vizura Perivoja Zrinskih i dakako da se građanima omogući da u tome sudjeluju. Navedeni zaključci i molbe su usvojene te će se pokrenuti sve daljnje potrebne procedure i uz Suradničko vijeće za zelene površine Grada Čakovca i grupu građana okupljenu oko grupe “Park je naš, a ne samo vaš!” nastaviti projekt koji traje do kolovoza.

U uvodu je projekt predstavio voditelj Toni Fažon, naglasivši kako se u Perivoju Zrinskih kao Spomeniku parkovne arhitekture nije ništa radilo punih 30 godina, a da je od prve tribine u lipnju 2021. godine napravljeno mnogo. „Uz potrebne procedure javne nabave, odrađeno je rušenje, ali pritom i sadnja stabala, a ono što nas čeka u okviru projekta sada je obnova klupa, postavljanje novih koševa za smeće, obnova staza sipinom te asfaltiranje staza“, rekao je, a predsjednica Suradničkog vijeća Renata Hrastić Baksa istakla kako su kao savjetodavno tijelo u proteklih nekoliko mjeseci detektirali nesukladnosti u projektu i reagirali. „Tako je na prijedlog vijeća odlučeno kako će umjesto planiranih 177 stabala biti uklonjeno njih 38, dok je već posađeno 90% planiranog drveća“, naglasila je i dodala kako su neprestano na terenu i prate aktivnosti u Perivoju. „Nakon što smo reagirali i smanjili broj stabala za rušenje, nakon jakog vjetra pala je grana na šetnicu, srećom nije nikoga ozlijedila, no to nas je potaklo da još jednom svi zajedno odradimo novu procjenu i pokušamo otkloniti potencijalne opasnosti“, zaključila je Hrastić Baksa.

O potencijalnim opasnostima govorio je i Zdenko Bogović te dodao kako Perivoj Zrinskih promatra kao park namijenjen građanstvu, međutim ima stabala koje s pozicije stručnjaka upravo građanstvu predstavljaju opasnost. „Ključno je da se donese što hitnija i kvalitetnija odluka jer trenutno na nekoliko lokacija uz samu šetnicu postoji velika ugroza prema građanstvu. To je zato jer su određene vrste došle u svoju zrelost, pune su bolesti ili se raspadaju. 43 stabla su utvrđena kao opasna, za 35 se preporučuje uklanjanje, za 2 orezivanje krošnje dok za 6 orezivanje suhih grana“, objasnio je i dodao kako je i iznad samog dječjeg igrališta stablo koje je nakošeno, a ima i dosta suhog granja koje pada na šetnicu.

„Koliko se sruši neka se i zasadi“, jasan je bio Daniel Hampamer iz „Park je naš, a ne samo vaš!“. Kao što je istaknuo Perivoj se ne smije prorijediti, već je potrebno saditi kako bi vegetacija bila bujna kao nekada. Ujedno je pokrenuo temu vraćanja vode u jezero Starog grada, ali i pohvalio što se neće rušiti tri tzv. honolula.

Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ naglasio je kako ustanova upravlja Perivojem Zrinski, no i kako im država u tome financijski uopće ne pomaže te se iz tog razloga godinama nije ulagalo. „Moramo biti svjesni da je sadnja većine drveća odrađena 50-ih godina, pa je zato njihovo stanje takvo kakvo je, uz to se promijenilo i stanište. Ono na što smo se mi posebno u protekle dvije godine zalagali je analiza pozitivne prakse drugih županija u upravljanju spomenikom parkovne arhitekture, no iste nema. Ovo danas je posljedica 15-o godišnjeg rada, pa ajmo se izboriti da Međimurska županija i Grad Čakovec izrade novu studiju nakon odrađenog projekta, jer je ona potrebna“, dodao je Golub.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja