Međimurje Press
Grad Čakovec

U Čakovcu svečano potpisana Povelja o prijateljstvu savjeta mladih gradova Čakovca, Ozlja i Karlovca!

U nadi kako će učvršćivanjem međusobnih kontakata, razmjenom iskustva i dobre prakse u područjima važnim za mlade doprinijeti razvitku politika za mlade, te intenzivnijem povezivanju triju gradova, savjeti mladih Čakovca, Ozlja i Karlovca potpisali su Povelju o prijateljstvu.

Točno u podne u Muzejsko informativnom centru u Čakovcu svoj potpis na „Trokut gradova Zrinskih“, kako su nazvali Povelju, stavili su Lovro Horvat, predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca, Tomislav Gudasić, predsjednik Savjeta mladih Grada Ozlja i Romana Franjković, predsjednica Savjeta mladih Grada Karlovca, uz supotpisnice, gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini i gradonačelnicu Grada Ozlja Lidiju Bošnjak te uz prisustvo Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu.

 

Predsjednik savjeta mladih: „Glas mladih u Čakovcu postaje sve glasniji, na čemu vam hvala“

„Radne skupine koje će se oformiti i pratiti politike mladih u našim gradovima, ali i ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj, odnosno zaključci istih, bit će izvrstan indikator donositeljima odluka u Karlovcu, Ozlju i Čakovcu, u prvom redu našim gradonačelnicama i gradonačelniku, predsjednicima vijeća, vijećnicima i upravi. Drago mi je vidjeti veliku podršku koju nam pružate i što nam dajete mogućost da artikuliramo naše ciljeve, ali i da zajedno s nama istražujete mogućnosti koje će podići standard mladih u našim gradovima“, u samom je uvodu rekao predsjednik čakovečkih mladih i napomenuo kako su upravo danas Povelju potpisali najaktivniji savjeti mladih u zemlji. Iskoristio je priliku da zahvali svima na dolasku i potpori, ali i čakovečkoj gradonačelnici.

Hvala na prilikama koje pružate savjetu mladih. Po prvi puta će mladi u Čakovcu imati mogućnost participirati u budžetiranju i kreirati svoje projekte, a pritom sudjelujemo u radu GV, radnim tijelima i zajedno otvaramo pilot projekte. Glas mladih u Čakovcu postaje sve glasniji i nadam se da će se tako i nastaviti“, zaključio je Lovro.

U Čakovcu se radi kontinuirana analiza potreba mladih

Ponosna sam što kao Grad prijatelj djece, sigurnim koracima postajemo i pravi Grad za mlade. Danas se osjećamo kao hrvatsko središte promišljanja o mladima, na čemu treba u prvom redu zahvaliti Lovri, te Romani i Tomislavu. Mi u Čakovcu i Međimurju svjesni smo da se samo podizanjem kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanjem europskih vrijednosti na lokalnoj razini, možemo dalje razvijati kao društvo. Stoga se i po prvi puta mladim osobama u Čakovcu pružila prilika da potpuno sami osmisle i odaberu projekte koje smatraju važnima za naš grad. Mišljenja smo kako će im to biti osnova da u budućnosti budu aktivniji inicijatori i sukreatori politika za mlade u svojoj sredini. Pritom će uz ideju i realizaciju projekta dobiti mogućnost zajedno s nama kreirati i planirati Proračun, što je rezultat kontinuirane analize potreba mladih u našem gradu. Ako su oni kreatori grada, u njemu će i ostati“, rekla je čakovečka gradonačelnica, ponosna na rad čakovečkih mladih, te je pritom zaželjela dobrodošlicu gostima u naš Čakovec, koji slavi svoj dan.

Jasna poruka prema našim mladima upravo je i činjenica da se potpisivanje Povelje o prijateljstvu triju savjeta mladih događa u okviru manifestacije Dani Grada Čakovca, ali i kao dio programa koji su posvećeni u velikoj većini upravo njima i djeci.

2022. je Europska godina mladih

Gradonačelnica Ozlja pritom je naglasila kako je ponosna što su se mladi triju gradova udružili i nakon kratkog dogovora već do danas mnogo naučili jedni od drugih. „Nacionalne konferencije savjeta mladih rezultirale su ovim prijateljstvom i sigurna sam da će svi mladi u svakom od gradova vidjeti primjere dobre prakse. Jako sam ponosna na naš savjet koji se okupio u listopadu 2020. godine, a u tom kratkom periodu puno su odradili za dobrobit mladih, iskristalizirali dobre ideje i služe kao spona s nama donositeljima odluka“, objasnila je Bošnjak. „Na europskoj razini mladi od 16 do 25 godina uključeni su u promišljanje europskih politika i kreiranje političkih procesa, a drago mi je da se to prepoznaje od lokalne razine. Iznimno je važno Europu promatrati i gledati očima mladih. Mladi danas, kao i u ova tri prijateljska grada, promišljaju na način koji je aktualan, uz naglasak na mir i zajedništvo. Vi ste dašak svježine i naš korektiv“, dodala je pritom Glavak.

Mladi triju gradova kao uzor drugima

2022. godina Europska je godina mladih i predstavlja pravi trenutak da s puno samopouzdanja zakoračimo u budućnost, zaboravimo na pandemijsko vrijeme i usredotočimo se na zajedništvo i prijateljstvo. Zaključci današnjeg druženja i svečanosti potpisivanja Povelje su jasni, ovo prijateljstvo bez sumnje će poslužiti kao primjer drugim savjetima mladih da se aktivno uključe u stvaranje programa i politika za mlade u svojim sredinama, ali i ako svi zajedno radimo za dobrobit mladih, sigurno ćemo ih zadržati u svom kraju i zemlji.

(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja