Međimurje Press
Grad Čakovec

Završna konferencija projekta „Zaželi Čakovec“ održana danas!

Dugotrajno nezaposlene žene brinule o starijima i nemoćnima

U vijećnici Grada Čakovca u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta „Zaželi Čakovec“ koji se provodio u proteklih 14 mjeseci s ciljem zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena te poticanja socijalne uključenosti starijih i nemoćnih osoba na području Grada Čakovca. O projektu su govorile gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividni, njegova voditeljica Iva Merdanović iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te Renata Kramar, jedna od zaposlenih putem projekta.

Projekt je bio usmjeren prema zapošljavanju dugotrajno nezaposlenih ženskih osoba koje imaju najviše srednjoškolsko obrazovanje. Ova skupina naših sugrađanki, na žalost, nakon što nakon dva ili više desetljeća rada ostanu bez posla, novi vrlo teško pronalaze. Putem ovog projekta zaposlenje je dobilo 16 žena i one su brinule za 89 starijih i nemoćnih osoba. Osim što su brinule o njihovim kućanstvima, pružale pomoć oko nabavke, čišćenja, prijevoza te su žene često bile i jedino društvo našim starijim sugrađanima od kojih su mnogi ostali bez svojih obitelji. O tome je emotivno govorila Renata Kramar opravdavši tako provođenje ovog projekta na zadovoljstvo i korist obiju strana, i dugotrajno nezaposlenih žena te samih korisnika projekta, starih i nemoćnih osoba kojima je osim fizičke pomoći svakodnevno prijeko potrebna i moralna te emotivna podrška.

Projekt je bio vrijedan gotovo 930 tisuća kuna, a financiran je od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85%posto, dok je ostatak bespovratnih sredstava osigurano iz Državnog proračuna.

„Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu, posebno Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec koji nam je pomogao provoditi projekt te ženama koje su preko njega zaposlene. Vjerujem da su se neke od njih „pronašle“ u ovom poslu te da će im ovo iskustvo pomoći da pronađu novo zaposlenje. Nije zanemariva ni pomoć koje su pružale našim starijim i nemoćnim sugrađanima, pogotovo u vrijeme mjera uvedenih za sprječavanje širenja COVID 19 virusa.“, zaključila je gradonačelnica Cividini govoreći o svim prednostima provođenja ovakvih projekata.

Partneri na projektu, uz nositelja Grad Čakovec, bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, a iako je ovaj projekt završen, iz Crvenog križa poručuju kako se trenutno prate aktualni natječaji za projekte sličnih namjena te se nadaju da će se u narednim mjesecima ponovo pokrenuti zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, upravo na poslovima pomoći i skrbi za starije i nemoćne.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja