Međimurje Press
HrvatskaSvijet

4. listopada – Svjetski dan zaštite životinja!

Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja kao podsjetnik na važnost zaštite svih životinja s kojima dijelimo ovaj Planet. Životinjama je život ugrožen iz raznih razloga,  a vatrogasci su često oni koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija.

Naime, iako građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara, treba naglasiti kako gotovo da i nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljedica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća…A jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja. Takve intervencije spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke. U ovim situacijama treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma.

Uz spašavanje životinja, vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte stoga ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište. Ipak, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova. Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce).

VATROGASNI TIMOVI SA PSIMA

Vatrogasci u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina. Ovi timovi, a Hrvatska vatrogasna zajednica danas ima licenciranih 17 vatrogasmih timova s potražnim psima, djeluju od Slavonije do juga Dalmacije. Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno, a treba spomenuti i kako su vatrogasni timovi završili i osposobljavanje za aktivnosti potpomognute helikopterom čime je povećana njihova mobilnost i spremnost na djelovanje.

 MUZEJ HRVATSKOG VATROGASTVA – DOG FRIENDLY

U kolijevci hrvatskog vatrogastva, baroknom Varaždinu, nalazi se Muzej hrvatskog vatrogastva u kojem se moguće upoznati s poviješću hrvatskog vatrogastva, ali i s time kako vatrogastvo funkcionira danas u Hrvatskoj. Sadržaj je prilagođen i najmlađima, pa je tako uz česte izložbe, moguće sudjelovati na brojnim radionicama i saznati informacije o vatrogastvu putem interaktivnih ekrana. No znate li da je ovaj Muzej dog friendly još od 2016. godine? Upravo zbog povezanosti vatrogastva i pasa, Muzej je otvoren i za četveronožne posjetitelje, a tijekom godina posjetili su ga brojni psi stoga ukoliko još niste, pozivamo vas da obiđete ovaj zanimljivi muzej u društvu svojeg ljubimca.

BOLJI UVJETI ZA ŽIVOTINJE

Proteklih se godina Hrvatska vatrogasna zajednica aktivno uključila u kampanje kako bi se životinjama osigurali bolji uvjeti za život. Od kampanje Prijatelja životinja „Obitelj na more, a psi na ulicu?“ u kojoj su upravo vatrogasci bili zaštitna lica podsjećajući na činjenicu kako broj napuštenih kućnih ljubimaca raste svakog ljeta zbog pojedinaca koji svoje ljubimce napuštaju zbog odlaska na godišnje odmore. Također,  Hrvatska vatrogasna zajednica je podržala i zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu, kojima je često, bez vode i hrane, osobito kod velikih katastrofa kao što su poplave, požari i potresi, onemogućena bilo kakva šansa za spašavanje.

Vatrogasna djelatnost je humana djelatnost koja spašava i ljude i životinje, no današnji je dan dobar podsjetnik kako smo svi odgovorni za smanjenje patnje i osiguranje boljih uvjeta života za sve, pa tako i za životinje.

CRTICA IZ POVIJESTI

Zanimljivo je spomenuti kako su se autori vatrogasnih priručnika i članaka u povijesti često se bavili požarima gospodarskih objekata, a u kojima su se nalazile životinje. Tako je, primjerice, učitelj hrvatskih vatrogasaca Mirko Kolarić u knjizi „Požarne pogibelji“  tiskane davne 1909. godine u odlomku „Požari u stajama“ objasnio način spašavanja životinja iz staje u plamenu: „…vikom i žarom prestrašeno blago se mora ukloniti. Iskustvo je pokazalo da se prestravljene životinje rado pokoravaju osoblju koje ih hrani, pa je stoga uputno da se izbava prepusti spomenutim osobama.“

Nina Francetić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja