Međimurje Press
HrvatskaVijesti

Svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice

U Varaždinu je 15. lipnja održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj

Proslavi su prisustvovali: izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved, izaslanik ministra obrane RH i državni tajnik Ministarstva obrane RH, Zdenko Jakob, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik predsjedništva HVZ-a, Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik CTIF-a, Milan Dubravac, predsjednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, ravnatelj Državne vatrogasne škole, Berislav Hengl, župan Varaždinski Anđelko stričak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Dražen Jagić, članovi Vatrogasnog Stožera i Predsjedništva HVZ-a, županijski vatrogasni zapovjednici i predsjednici.

Dobitnici najpothvata u vatrogastvu za 2023. godinu su JVP Osijek za intervenciju u tvrtki Drava International i pripadnici JVP-a Vodice za spašavanje turista iz vatrene stihije. Posebno priznanje za požrtvovnost i nesebičnost u obavljanju vatrogasne djelatnosti dobio je Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice koji je teško ozlijeđen pri gašenju požara u tvrtki Drava International – ovo uručenje popraćeno je snažnim pljeskom svih prisutnih uzvanika.

“Vodeći se činjenicom koliko je zahtjevan i opasan posao vatrogasaca, u zadnjih osam godina smo pristupili, ponajviše zahvaljujući gospodinu Sanaderu, u reorganizaciju sustava vatrogastva, koje je podržao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i cijela Vlada, a kako bi vatrogastvo bilo samostalno u kreiranju politika i opremanju vatrogasaca”., kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

“Hrvatsko vatrogastvo s policijom i vojskom je stup domovinske sigurnosti. Sve one sposobnosti koje imamo dalje ih razvijamo. U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca da se prilagode tome i da reagiraju odmah.”, zaključio je Tucaković.

“Mi smo danas odgovorna generacija, mi smo ti od kojih se očekuje da poboljšamo sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Moramo biti svjesni trenutka da nakon više od sto godina, Hrvatska je dobila nadležno tijelo za vatrogastvo koje se brine za unaprjeđenje vatrogasne djelatnosti.”, istaknuo je predsjednik predsjedništva HVZ-a, Ante Sanader.

“Prije 25 godina, kada sam bio načelnik na početku prvog mandata, prva zadaća bila mi je da od 5 dobrovoljni društava odlučim koja će dobiti radna odijela. Ne navalna vozila, ne kombi vozila, nego koje društvo će dobiti 10 radnih odijela. Da ne govorim u kakvom su stanju bili vatrogasni domovi”, prisjetio se župan Stričak dodajući kakao je danas situacija potpuno suprotna.

Uručene su povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića:

Luka Martinović, DVD Štitar, VZŽ Vukovarsko-srijemske

Ivan Vuleta, JVP Slavonski Brod, VZŽ Brodsko-posavske

Ivica Glas,  DVD Rakovec, VZŽ Krapinsko-zagorske

Andrija Ilijaš, DVD Hodošan, VZŽ Međimurske

Dragutin Ladić, DVD Brezje, VZŽ Međimurske

Ivica Sokolić, DVD Grubišno Polje, VZŽ Bjelovarsko-bilogorske

Juraj Zelić, DVD Požega, VZŽ Požeško-slavonske

Nikola Sočev, DVD Koprivnica, VZŽ Koprivničko-križevačke

Josip Canjar, DVD Bosiljevo, VZŽ Karlovačke

Ivan Vukman, DVD Trogir,  VZŽ Splitsko-dalmatinske

Branko Mudrovčić, VZG Senj, VZŽ Ličko-senjske

Vlatko Gašić, DVD Stipanovci, VZŽ Osječko-baranjske

Stjepan Koški, DVD Valpovo, VZŽ Osječko-baranjske županije

Franjo Poljak, DVD Našičko Novo Selo, VZŽ Osječko-baranjske

Božidar Kraus, DVD Komarnica Ludbreška, VZŽ Varaždinske

Uručene su povelje i plakete s likom Mirka Kolarića:

Klaudio Karlović, DVD Vodnjan, VZŽ Istarske

Slavko Gotić,  DVD Križevci, VZŽ Koprivničko-križevačke

Katica Valečić, DVD Dragonožec, VZ Grada Zagreba

Zlatko Moćan, DVD Slunj, VZŽ Karlovačke

Ivan Puklavec, DVD Vrbanovec, VZŽ Varaždinske

Ivica Krznar, DVD Oborovo, VZZ Zagrebačke

Ivica Crnojević, DVD Nova Subocka, VZŽ Sisačko-moslavačke

U ime nagrađenih se obratila Katica Valečić.

Glazbeni dio svečanosti uveličala je ženska vatrogasna klapa Alegria.

Željko Cebin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja