Međimurje Press
GradoviHrvatska

Tradicionalni izbor za Najbolji grad koji zajedno provode portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media

U Opatiji je proglašeno 15 gradova pobjednika u izboru koji su peti put zaredom organizirali Hanza Medija i Gradonačelnik.hr

Po 4. put najpametnijim velikim gradom u Hrvatskoj proglašena je Rijeka.

Krk najpametniji mali grad u državi

 

Zaprešić je najpametniji srednji hrvatski grad

Rab je najbolji hrvatski mali grad po kvaliteti života

U Varaždinu, Svetoj Nedelji i gradu Rabu najbolje se živi, Samobor je najbolji veliki grad za gospodarstvo, Osijek je novi dobitnik nagrade Eco city, a Rijeka “najpametniji” veliki grad.

To su ponajvažniji ishodi ovogodišnjeg izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr koji je u četvrtak završen proglašenjem ukupno 15 gradova pobjednika i dodjelom nagrada u Opatiji.

Petu godinu zaredom Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr organizirali su izbor najboljih gradova u pet kategorija i uz posebne nagrade Smart city i Eco city. U kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi u završnicu izbora ušlo je 15 gradova u tri konkurencije – veliki, srednji i mali gradovi. Pobjednici su Vukovar, Labin i Crikvenica.

U konkurenciji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika i županijska središta) Vukovar je, među ostalim, trijumfirao zahvaljujući ostvarenome prosječnome iznosu isplaćenih školarina i stipendija od 59 kuna po stanovniku te pedagoškom standardu od 6,87 učenika na jednog učitelja.

Gradu Heroju u ovoj konkurenciji protukandidati u završnici izbora bili su Bjelovar, Čakovec, Pazin i Velika Gorica. Labin je najbolji srednji grad za obrazovanje i demografiju, a Crikvenica najbolji mali grad.

Najbolja gradska uprava

U zacijelo najprestižnijoj kategoriji ovog izbora, kvaliteti života, Varaždin je ostvario pobjedu u konkurenciji velikih gradova, nadmašivši u završnici Dubrovnik, Koprivnicu, Pazin, i Zagreb. Sjedište Varaždinske županije nagradu je osvojilo zahvaljujući, među ostalim, dostignutoj efikasnosti gradske uprave iskazanoj kroz prosjek ukupnih prihoda po zaposlenome u gradskoj upravi od 852 tisuće kuna.

Među srednjim gradovima najbolja u kvaliteti života je Sveta Nedelja u Zagrebačkoj županiji, kojoj su u završnici izbora konkurirali Kastav, Opatija, Poreč i Rovinj. Pobjedniku u kategoriji kvalitete života za male gradove, Rabu, protukandidati su bili Biograd na Moru, Hvar, Klanjec i Novalja.

I ovogodišnji izbor predvidio je nagradu za gradsku upravu koja je najviše napredovala u podizanju kvalitete života u svojoj sredini. Ovogodišnji pobjednik je Opuzen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u završnicu izbora plasirali su se Bakar, Biograd na Moru, Nin i Vis.

Ovogodišnji izbor najboljih gradova u ekonomskoj kategoriji donio je u završnici oštru konkurenciju u sve tri “grupe” gradova, a nagrade su izborili Samobor, Opatija i grad Hvar. Među velikim gradovima za naslov najboljeg u ovoj kategoriji Samoboru su konkurirali Koprivnica, Krapina, Pula i Varaždin. Opatiji su u konkurenciji srednjih gradova protukandidati bili Poreč, Rovinj i Sveta Nedelja.

Hvar je najbolji mali grad za ekonomiju nakon što je u završnici nadvisio Bakar, Mali Lošinj, Orahovicu i Rab.

Povlačenje novca EU

Rijeka je pobjednik ovogodišnjeg izbora za najbolji grad i u povlačenju novca iz fondova Europske unije. U posljednje četiri godine grad na Rječini povukao je iz fondova EU 53,8 milijuna kuna. Završnicu ovog dijela izbora najboljih gradova izborili su i Beli Manastir, Osijek, Slavonski Brod i Zagreb.

U okviru nagrade Smart City birale su se sredine najboljim rezultatima u primjeni pametnih rješenja u organiziranju rada gradske uprave, održavanju infrastrukture i uštedama u potrošnji energije.

Partner Hanza Mediji i Gradonačelniku.hr u organizaciji izbora Smart City je agencija Apsolon koja je izradila metodologiju izbora. Rijeka je nagradu Smart City izborila u konkurenciji velikih, Zaprešić je pobjednik u kategoriji srednjih, a grad Krk je najbolji među malim gradovima.

Nagrada Eco City dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš koje obuhvaća gospodarenje otpadom, zelena energija i promet na “čisti pogon”. Ovogodišnji pobjednik je Osijek, a konkurirali su još i Križevci, Koprivnica, Poreč te Zadar.

Damir Skomrlj/Cropix

Izvor: gradonačelnik.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja