Međimurje Press
Policija

Izvješće Pu međimurske za dane produženog vikenda od 4. do 7. kolovoza 2022. godine!

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG PRODUŽENOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog produženog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i 10 krađa. Materijalna šteta kod sedam krađa pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok se kod preostale tri krađe pojedinačno procjenjuje na više od tisuću kuna. Izdvajamo provalu u obiteljsku kuću u Palinovcu i krađu bakrenih žljebova u Merhatovcu.

Palinovec – provala u obiteljsku kuću

U noći sa četvrtka na petak (4./5. kolovoza 2022.) u Palinovcu, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću iz koje je potom ukrao nakit i ručne satove. Materijalnu štetu 61-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko tisuća kuna.

Merhatovec – krađa bakrenih žljebova

U noći sa četvrtka na petak (4./5. kolovoza 2022.) nepoznati počinitelj s vikendice u Merhatovcu, najprije je demontirao i potom ukrao bakrene žljebove i montažne bakrene kuke. Materijalnu štetu 36-godišnji vlasnik procijenio je na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG PRODUŽENOG VIKENDA

Tijekom proteklog produženog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom, dok se za jednu prometnu nesreću čekaju kvalifikacije ozljeda.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina – tri prometne nesreće,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti – dvije prometne nesreće,

– ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog produženog vikenda nije utvrđena.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Recidivist u počinjenju prometnih prekršaja pokušao pobjeći policijskim službenicima pa završio u zatvoru i ostao bez automobila

U nedjelju, 7. kolovoza 2022. godine u 1 sat i 55 minuta u Čakovcu, Kalničkoj ulici, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, pokušali su zaustaviti Ford Mondeo, čakovečkih registarskih oznaka. Pošto se nepoznati vozač nije zaustavio na upućene znakove policijskih službenika pomoću svjetlosnih i zvučnih signala sa službenog vozila te svjetlosne natpisne ploče “stop-policija”, policijski službenici krenuli su u potjeru za odbjeglim vozilom.

U 2 sata i 5 minuta u Ivanovcu, Ulici Gornji Vidovec, odbjegli vozač zaustavio je automobil te su iz njega istrčale dvije osobe i pokušale pobjeći. Policijski službenici uz uporabu sredstava prisile savladali su osobe koje su pokušale pobjeći te ih priveli u policijsku postaju.

Provjerom identiteta utvrđeno je da se radi o 25-godišnjaku i 60-godišnjaku, dok je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je Ford Mondeom upravljao 60-godišnjak bez položenog vozačkog ispita te je tijekom opisanog policijskog postupanja počinio više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač (recidivist u počinjenju prometnih prekršaja) je uhićen te uz optužni prijedlog  doveden na Općinski sudu u Čakovcu (Prekršajni odjel), gdje mu je nakon saslušanja dežurna sutkinja odredila zadržavanje do 15 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Varaždinu.

Ujedno, policijski službenici od 60-godišnjaka privremeno su oduzeli osobni automobil kojim je počinio opisane prometne prekršaje.

NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE

Na graničnom prijelazu Goričan I pronađena marihuana

U subotu, 6. kolovoza u 23 sata i 45 minuta na Međunarodnom graničnom prijelazu Goričan I, kao ulazni putnik iz Mađarske, teretnim vozilom marke „Mercedes“, bugarskih nacionalnih oznaka, graničnoj kontroli pristupio je 30-godišnji portugalski državljanin.

Prilikom pregleda vozila, a u cilju zaprječavanja krijumčarenja droga preko državne granice, 30-godišnjak je na poziv policijskog službenika dragovoljno predao PVC vrećicu ispunjenu zelenom biljnom materijom nalik na marihuanu, mase 39,5 grama.

Preliminarnim testiranjem izuzete sporne materije dobivena je pozitivna reakcija na prisustvo THC-a.

Droga je oduzeta, dok je 30-godišnji portugalski državljanin prekršajno sankcionirali sukladno odredbama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

NADOPUNA INFORMACIJE

U noći sa subote na nedjelju provedena akcija „Alkohol“ 

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju (6./7. kolovoza 2022.) od 21 do 3 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom provođenja operativne akcije ukupno je utvrđeno je 26 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– dva prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– iznad 1 do 1,5 g/kg – jedan prekršaj,

– iznad 1,5 g/kg – jedan prekršaj,

– osam prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

– dva prekršaja prekoračenja brzine kretanja u naselju 10-20 km/h veće od

dopuštene,

– prekršaj prekoračenja brzine kretanja u naselju 20-30 km/h veće od

dopuštene,

– pet prekršaja prekoračenja brzine kretanja izvan naselja 10-30 km/h veće

od dopuštene,

– prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– prekršaj upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole do 15 dana,

– prekršaj nepostupanja po znaku policijskog službenika,

– prekršaj nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– prekršaj tehničke neispravnosti vozila,

– prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,

– dva prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– osam ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 2,85 g/kg utvrđena je u subotu, 6. kolovoza u 23 sata i 40 minuta u Šenkovcu, Ulici maršala Tita, kod 22-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

POLICIJSKI  SLUŽBENIK 

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja