Međimurje Press
Policija

Još jedna prijevara prilikom kupnje putem društvene mreže!

U ponedjeljak, 14. veljače 2022. godine, Policijska uprava međimurska od 54-godišnjaka s područja Međimurske županije, zaprimila je kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijevare.

Naime, dan ranije muškarac je na društvenoj mreži naišao na oglas u kojem se prodaje profesionalni alat. U konverzaciji s nepoznatom osobom dao je podatke sa svoje bankovne kartice (broj računa i CVV broj) i generirani kod s token aparata. Nakon toga osoba je prekinula svu komunikaciju. Provjerom bankovnog računa muškarac je uvidio da je u nekoliko transakcija skinuto više tisuća kuna te shvatio da je prevaren.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Savjetujemo građane da pripaze prilikom kupnje putem interneta te da prije same transakcije provjere je li bilo sličnih prijevara, odnosno da na neki način dodatno provjere vjerodostojnost konkretnog prodavatelja. Također bi bilo najbolje kupovati putem verificiranih internet prodavatelja, jer prevaranti najčešće privlače kupce nižom cijenom, koja se na kraju pokaže skupljom varijantom.

Savjeti za online kupce:

  • nikad nikome ne šaljite osobne podatke, brojeve s bankovnih kartica, PIN ili CVV broj ili druge informacije o kartici,
  • ne klijajte na link na nepoznatu stranicu na kojoj traže da upišete vaše osobne podatke i podatke o bankovnoj kartici,
  • nikad ne šaljite novac osobama koje ne poznajete,
  • uvijek sačuvajte svu dokumentaciju vezanu za vaše online kupnje,
  • ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice.

Više informacija o sigurnoj online kupnji na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske, ovdje.

Nenad Risek

 

 

           

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja