Međimurje Press
Policija

Pu međimurska o događajima za dane vikenda od 20. do 22. svibnja 2022. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirano je 10 krađa i četiri teške krađe. Materijalna šteta kod dvije krađe procjenjuje na više od tisuću kuna, dok se kod preostalih osam procjenjuje na manje od tisuću kuna. Izdvajamo krađu novca u Zebanec Selu i tešku krađu u Orehovici.

Krađa novca iz kuće u Zebanec Selu

U razdoblju od 17. travnja do 17. svibnja ove godine u Zebanec Selu, nepoznati počinitelj iz obiteljske kuće, ukrao je novac.

Materijalnu štetu 76-godišnja vlasnica procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

U Orehovici provaljeno u ugostiteljski objekt

U nedjelju, 22. svibnja 2022. godine u Orehovici, Ulici A. G. Matoša, nepoznati počinitelj provalio je u ugostiteljski objekt, odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

OŠTEĆENJE RAČUNALNIH PODATAKA

Čakovec – kriptirani podaci na računalu koje se koristi u restoranu i kafiću

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja računalnih podataka, policijski službenici PU međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od 40-godišnjeg direktora trgovačkog društva iz Čakovca. Prema trenutno prikupljenim saznanjima proizlazi kako je u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, kriptirano računalo koje se koristi kao registar blagajna u restoranu i kafiću, vlasništvo spomenutog trgovačkog društva. Tom prilikom oštećeni su pohranjeni podaci na računalu, odnosno onemogućen je pristup tim podacima.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Računalna sigurnost u današnje je doba vrlo važan dio informatičke pismenosti i što više ljudi pokaže interes za stjecanjem takve vrste znanja, to je veća vjerojatnost da će informacijsko komunikacijske tehnologije početi ispunjavati svoj puni smisao.

Budući da MUP svakodnevno zaprima e-mail upite građana vezano za ovu aktualnu temu, a u suradnji s carnet-om, predlažemo vam da, ukoliko ste zainteresirani naučiti kako se zaštititi u domeni interneta, odnosno gdje pronaći korisne informacije kako se obraniti od virtualnih, ali nevjerojatno moćnih internetskih zlonamjernika i napasnika, gdje pronaći razne informacije o njima te, također vrlo bitno, kome se obratiti za pomoć, otvorite sljedeći link:
http://www.carnet.hr/tematski/sigurnost/

Naime, hrvatska akademska i istraživačka mreža – carnet počela je u sklopu svog WEB sjedišta objavljivati tematske brojeve posvećene aktualnostima u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Riječ je o “tromjesečniku”, koji za cilj ima o određenoj temi informirati i educirati širu javnost, na razumljiv način. 

NESRETNI SLUČAJ

U padu s traktora teško ozlijeđen 63-godišnji vozač

U subotu, 21. svibnja 2022. godine nešto poslije 11 sati na livadi nedaleko Grkaveščaka, 63-godišnjak kosio je travu traktorom s pridodanim tzv. „malčerom“. Prilikom košnje na nizbrdici izgubio je nadzor nad upravljanjem te traktorom nekontrolirano udario u nisko raslinje. Od silina udara vozač je pao s traktora i pritom se ozlijedio.

U Županijskoj bolnici Čakovec pružena mu je liječnička pomoć te je utvrđeno da je u opisanom nesretnom događaju teško ozlijeđen.

Nadležnom državnom odvjetništvu o dostavit će se izvješće o događaju.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda evidentirane četiri prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su četiri prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom, od čega u jednoj prometnoj za sada nisu okvalificirane ozljede.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,

– nepoštivanje prednosti prolaska, dvije prometne nesreće,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod tri vozača, a najveća koncentracija alkohola od 2,85 g/kg utvrđena je kod 44-godišnjeg vozača mopeda.

Spomenuti vozač u subotu, 21. svibnja oko 19,30 sati na raskrižju Ulice Lipovke, Ulice dr. Ljudevita Gaja i Palovečke ulice u Belici, pod utjecajem alkohola u navedenoj koncentraciji, skrivio je prometnu nesreću. Upravljajući mopedom, čakovečke registarske oznake (istek prometne dozvole u travnju 2021. godine i bez sklopljenog ugovora o osiguranju vozila) kolnikom Ulice Lipovke te nailaskom do raskrižja s kolnikom Ulice dr. Ljudevita Gaja, koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, ušao je u raskrižje zadržavajući smjer kretanja, a da pritom nije propustio sva vozila koja se kreću tom prometnicom. Zbog nepoštivanja prednosti prolaska prednjim dijelom mopeda udario u je prednji bočni dio osobnog automobila, čakovečkih registarski oznaka, kojim je  kolnikom Ulice dr. Ljudevita Gaja, upravljala 22-godišnja vozačica. Uslijed siline sudara došlo je do prevrtanja mopeda i pada vozača na kolnik. U opisanoj prometnoj nesreći 44-godišnji vozač mopeda lakše je ozlijeđen te će se prekršajno sankcionirati zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

INFORMACIJE

  • “Roditeljske ophodnje” – maturante zajedno obilazili roditelji i policijski službenici 

U petak, 20. svibnja 2022. godine, prvog dana proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja, međimurske maturante obilazile su “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 24. svibnja 2022. godine obilaziti mjesta okupljanja maturanata.

Više na internetskim stranicama Policijske uprave međimurske.

  • Proteklog vikenda provedena akcija „Alkohol“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju (21./22. svibnja 2022.) od 19 do 3 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 12 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– pet prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– iznad 1 do 1,5 g/kg – četiri prekršaja,

– iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj;

–  prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom;

–  prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i

–  pet ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,78 g/kg utvrđena je u subotu, 21. svibnja 2022. godine u 22,48 sati u Gornjem Hrašćanu, Čakovečkoj ulici, kod 34-godišnjeg vozača osobnog automobila.

POLICIJSKI  SLUŽBENIK 

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja