Međimurje Press
Policija

U šumi nedaleko Malog Mihaljevca motociklist naletio na postavljenu žicu

U subotu, 20. ožujka 2021. godine oko 10:30 sati u šumskom predjelu zvanom “Krč“, nedaleko Malog Mihaljevca, 25-godišnjak je upravljao motociklom, tzv. crosserom, šumskim puteljkom. Tom prilikom naletio je na metalnu žicu koja je bila razapeta preko puta, između stabala. Uslijed siline naleta žica je popustila te je 25-godišnjem vozaču motocikla oštetila jaknu. Na sreću motociklist u opisanom događaju nije ozlijeđen.

Na mjestu događaja obavljen je očevid, dok se kriminalistička istraživanja nastavljaju.

Dolaskom ljepšeg vremena šumske predjele na području Međimurske županije, mnogobrojni rekreativci, biciklisti, šetači, motociklisti koriste za boravak u prirodi. Bez obzira na eventualne probleme i nesuglasice vezano uz korištenje šumskih predjela u privatnom i državnom vlasništvu, za rekreativne vožnje motociklima (tzv. enduro/cross motorima) i četverociklima (tzv. quadovima), uvijek postoje načini da se izbjegnu neželjena stradavanja. Nipošto nije dobro da se u cilju rješavanja ove problematike pribjegne samoinicijativnim, ponekad i iznimno opasnim akcijama koje mogu dovesti do pogibeljnih situacija.

Svako neovlašteno korištenje i pritom uništavanje posjeda potrebno je prijaviti policiji. Ako se prilikom vožnje oštećuje i uništava imovina, odnosno uništava prirodni

okoliš počinitelj ostvaruje obilježja kaznenog djela „Oštećenje tuđe stvari“ iz čl. 235. Kaznenog zakona. Ukoliko je taj prirodni okoliš zaštićen, tada se radi o kaznenom djelu „Uništavanje staništa“ iz čl.201. Kaznenog zakona. Svakako, nije ni potrebno posebno isticati kako osoba koja postavi žicu na šumskom putu i pritom se netko od rekreativaca ili drugih posjetitelja šume ozljedi ili smrtno strada, podliježe kaznenoj odgovornosti i može u sudskom postupku biti osuđena na zatvorsku kaznu.

Ujedno, čl. 139. Zakona o zaštiti prirode zabranjuje se vožnja i/ili parkiranje vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje. Sukladno članku 233. istog Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1.000 kuna, kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako vozi i/ili parkira vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje.

Podsjećamo kako je početkom kolovoza prošle godine u sličnom događaju smrtno stradao 21-godišnji mladić. Prilikom upravljanja motociklom šumskim predjelom, nedaleko naselja Lopača u  Primorsko-goranskoj županiji, mladić je naletio na čelično uže postavljeno između stabala. Nažalost, 21-godišnjak je preminuo na mjestu događaja.

Na kraju ističemo kako je u posljednjih nekoliko tjedana primjetno da pojedini vozači enduro/cross motora i quadova, iz razonode voze kroz zaštićeni spomenik prirode Bedekovićeve grabe, nedaleko Lopatinca. Time uništavaju postojeće poljske i šumske puteve te ugrožavaju zaštićenu floru i faunu. Spomenik prirode Bedekovićeve grabe nalazi se u Općini Sveti Juraj na Bregu te pripada širem području ekološke mreže Natura 2000 HR2001346 Međimurje. Vrijedno je stanište brojnih ugroženih i zaštićenih biljnih te životinjskih vrsta. Biološkim istraživanjima na Bedekovićevim grabama zabilježena je 81 biljna vrsta te 63 vrste danjih leptira. Područje površine 13,11 hektara zaštićeno je 2002. godine, kao zoološki spomenik prirode zbog obitavanja kritično ugroženih vrsta leptira: zagasitog livadnog plavca (lat. Phengaris nausithous) i velikog livadnog plavca (lat. Phengaris teleius).

Takve vožnje, ne samo što ugrožavaju i uništavaju prirodni okoliš, već su potencijalno opasane i za same vozače. U narednom razdoblju policijski službenici Policijske uprave međimurske poduzet će sve raspoložive mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji.

(rg)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja