Međimurje Press
Županija

Izdvoji smo s Aktualnog sata sjednice Skupštine Međimurske županije!

IGOR IVKOVIĆ na Aktualnom satu Skupštine Međimurske županije postavio je dva pitanja županu MATIJI POSAVCU

Tko je zaslužan za cijenu plina?

-Nije istina da se samo vi zaslužni za cijenu plina i da se HDZ protivio odluci koja je bila totalno neispravna jer je suglasnost za sklapanje ugovora u ŽB Čakovec dana osobi koja u tom trenutku više nije bila ravnatelj. Mi smo na Skupštini dali suglasnost da ugovor sklopi dr. Novinščak. Ono što je najbitnije, upravo smo mi inzistirali da tu odluku donesete Vi osobno, a ne Skupština. Kao što ste cijeli niz godina takve odluke i slične  donosili Vi. A ovo je bila prva takva odluka koju se niste usudili donijeti sami, već taj vrući krumpir prebacili na Skupštinu. Podsjećam, da se nakon naše argumentacije prijedlog povukli s Dnevnog reda te ga kao opet vratili na slijedećoj sjednici. Ako je netko zaslužan za fiksnu cijenu plina u Međimurju onda su to ovdje prisutni vijećnici, a ne osobno Vi. Ako i dalje smatrate da ste prorok za plinska pitanja, onda me zanima kako ćete pomoći međimurskim kućanstvima da lakše prebrode ovu ekonomsku krizu.

Ivković je postavio i drugo pitanje vezano uz dućane s obzirom da sve veći broj naselja, pogotovo u malim mjestima ostaje bez trgovina. Nažalost to ne spada u ničiju nadležnost, jer je održivost dućana svakom trgovcu teret. Problem je to posebno starijem stanovništvu. Jeste li upoznati s tematikom?

Župan Posavec potom je odgovorio:

-Moram vas upozoriti gospodine vijećniče da ste ponovo pobrkali lončiće pojmove. Javna nabava za opskrbu plinom je jedna stvar, a ovo što ste vi sada govorili potpuno druga stvar. Referirali ste se na jednu odluku koja je bila vezana uz ŽB Čakovec, a ono što ste pročitali u medijima je bila strategija javne nabave ne samo bolnice, već 37 ustanova, od čega su 22 osnovne škole, 5 srednjih, 10 ostalih institucija. Tada je bilo odlučeno da ćemo mi za sve njih nabaviti 5 milijuna kubnih metara plina. U tom trenutku 2022.godine cijena kubnog metra plina bila je 20 lipa. Javnom nabavom kad smo ih sve objedinili i raspisali javni natječaj, dobili smo cijenu od 14 lipa, s time da smo tražili da ta cijena na dan potpisa ugovora ne smije mijenjati do dana isteka ugovora tj. do 1.1.2004. godine. Danas je cijena 80 lipa po kubnom metru. To znači da bi te institucije morale osigurati dodatnih 17,3 milijuna kuna. Ne znam kako to može biti loša odluka. U ovom trenutku, o čemu vi govorite bila je to tema stručnih službi da li da ta odluka ide na Skupštinu li ne. Pitate me između ostalog o tezi kako ćemo mi pomoći kućanstvima? Mi imamo velikog opskrbljivača, a to je Međimurje-plin. Taj opskrbljivač ima osobu koja je na radnom mjestu savjetnika za strateško upravljanje i koji ima možda veću plaću od mene. Znamo koja je to osoba i koja godinama radi samo to i ta firma je trebala voditi računa o dovoljnoj količini nabavke plina. Uostalom vi ste danas direktor HEPa u Čakovcu pa vas ja pitam što ste napravili da ne bude povećanje cijena struje.

Što se tiče drugog pitanja o trgovinama u manjim mjestima, stvar je tržišta. Ne vjerujem da se sad baš masovno zatvaraju trgovine, ali provjerit ću.

Niste mi odgovorili apsolutno ni na jedno pitanje

Referirajući se na odgovor Ivković je bio nezadovoljan i rekao kao stalno govorite kako netko ne razumije, da nije pripremljen, očito u ovoj županiji vi sve znate. Apsolutno ste vi sad promašili sve što sam ja govorio. Nismo se protivili cijeni plina, opskrbljivaču, objedinjenoj nabavci plina, a vi nas prozivate da smo protiv toga. Govorite da ste vi zaslužni za cijenu plina. Tada i sada sam govorio da takvu odluku morate donijeti Vi ne Skupština. Rekli ste da je Međimurje-plin lokalni opskrbljivač što nije točno, može biti samo distributer. Vezano uz trgovine, ja ne govorim o ovom trenutku jer se to događa u Međimurju godinama. Neka mjesta već 10 godina nemaju trgovinu i to je problem.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja