Međimurje Press
PoljoprivredaŽupanija

Važna mjera za međimurske poljoprivrednike

U Maloj vijećnici Međimurske županije danas je  održano potpisivanje Sporazuma o provedbi projekta „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“

Međimurska županija već godinama provodi niz mjera i poticaja poljoprivrednicima s ciljem unapređenja ruralnog prostora i poticanja konkurentnosti poljoprivrede za održanje ruralnih zajednica. Jedan od mjera koja se provodi sustavno od 2014. godine je i kontrola plodnosti tla.

Tako je danas Sporazum s načelnicima  i predstavnicima općina, gradonačelnicom grada Čakovca te direktorom poduzeća Labosan d.o.o. Brankom Dobravcem potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Sporazum su potpisali Općina Belica, Nedelišće, Orehovica, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica i Donja Dubrava.

-Želimo osigurati što kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju, omogućiti našim poljoprivrednicima plasman na tržišta i biti primjer dobre prakse onih poljoprivrednih proizvoda koji nas pozicioniraju kao regiju koja vodi računa i u tom segmentu. Imamo niz mjera, njih 14,  koje pomažu našim poljoprivrednicima u vidu potpora. Za oko 4.214 gospodarstava i 30.530 ha poljoprivrednih površina, omogućujemo tako lakši posao i plasman proizvoda. Jedna od tih značajnih mjera je kontrola plodnosti tla. To je mjera da se postigne kvalitetna proizvodnja. Do sada s tvrtkom Lobosan, uz sufinanciranje općina, gradova i županije uzeli 4.700 uzoraka tla, za 400 korisnika a pod kontrolu je stavljeno 7.100 ha. Za to je utrošeno 74.000 €. Cijena po uzorku je raspoređena 40-40-20, što znači da krajnji korisnik plaća 20%, 40% preuzima županija, a ostatak općine i gradovi. Županija je sredstva osigurala u svom Proračunu i dalje čvrsto stojimo uz taj projekt – rekao je prilikom potpisivanja župan Matija Posavec.

Ljerka Cividini naglasila je prepoznatljivost projekta koji umanjuje troškove poljoprivrednicima vezano uz gnojidbu i korištenje pesticida. Nakon potpisivanja Sporazuma, Grad Čakovec kreće u Javni poziv tijekom srpnja, na koji se mogu javiti svi poljoprivrednici koji posjeduju obradive površine ili poljoprivredna zemljišta na području grada bez obzira na prebivalište. Do sada smo pokrivali uzimanje do 5 uzoraka, od ove to povećavamo na 8 uzoraka.

Načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi naveo je kako je općina od prvog dana uključena u ovaj projekt i kako se godišnje odobrava po deset uzoraka tla, a dosada ih je ispitano već preko 2.000. Kako je rekao sve je veći broj interesenata koji žele ispitati plodnost svog zemljišta. Napomenuo je kako je zemlja sve škrtija, previše je iskorištena, nema dovoljno prinosa ili se bitno mora poboljšati pa je ispitivanje tla je neophodna.

(rd)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja