Međimurje Press
Županija

Na jesen otvorenje Matulovog gruta

Rekonstrukcija tradicijske građevine u Frkanovcu u istraživačko-edukacijski centar napreduje brže od planiranog

Među brojnim turističkim sadržajima koje nudi Međimurje, uskoro će se naći Matulov grunt, edukacijsko-istraživački centar u Frkanovcu namijenjen istraživanju, edukaciji i interpretaciji staništa biljnih i životinjskih vrsta.

Projekt Matulov grunt vrijedan 1.4 milijuna kuna nadopunjavat će ponudu nedavno otvorenog Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu te eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ koji su usmjereni jačanju svijesti o važnosti prirodne baštine Međimurja. Ove tri komponente dio su velikog projekta „Med dvemi vodami“ „teškog“ 12 milijuna kuna, od čega se 85% sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tako je zajedničkim snagama Međimurske županije, REDEA-e, Javne ustanove za očuvanje prirode „Međimurska priroda“, Turističke zajednice MŽ i Općine Sveti Martin na Muri nastao projekt koji ne samo da služi jačanju svijesti o važnosti i posebnostima prirodnih vrijednosti Međimurja, već i pridonosi privlačnosti naše županije kao destinacije kontinentalnog turizma za aktivni odmor s naglaskom na održivi razvoj turizma.

Jedinstveni centar za proučavanje najugroženijih leptira u Europi

Objekt i samo dvorište u Frkanovcu vrijedan su i dobro očuvani primjerak tradicijske arhitekture Međimurja, a nalaze se u središtu ekološke mreže Međimurje Natura 2000, područja koje je pod zaštitom Europske unije u kojem žive dvije od sedam najugroženijih vrsta leptira u Europi – veliki livadni plavac i zagasiti livadni plavac.

Rekonstrukcijom i uređenjem prostora zaživjet će centar interpretacije i edukacije o leptiru plavcu i značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na livadama gornjeg Međimurja. Projektna aktivnost obuhvaća građevinske i zanatske radove, opremanje i pripremu multimedijalnog sadržaja za interpretaciju leptira u postojećem objektu. Glavni objekt bit će u funkciji prostora za istraživače, a služit će i kao prostor za stalni likovni postav o leptiru plavcu i području ekološke mreže u Međimurju. Uz glavni objekt kuće, u popratnom gospodarskom objektu nalazit će se prostor za prirodoslovna predavanja i radionice, a s obzirom na postojeću građu u objektu koja se sastoji od stare preše iz 1840. godine, starinskog namještaja i alata, služit će ujedno i za prikaz suživota čovjeka i prirode. Rekonstrukcijom prostora spojit će se tradicija i moderno, pa će glavni objekt kuće star preko 100 godina na kojem se nalazi stari tradicionalni krov od slave biti povezan s popratnim objektom pomoću staklenog kubusa koji će predstavljati dodatni izložbeno-radioničarski prostor.

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Matulovog grunta dobro napreduju, a iako je završetak predviđen za 11. mjesec 2020. godine, prostor će biti dovršen tijekom 9. mjeseca. U tijeku su završni infrastrukturni radovi, nakon čega kreće unutarnje uređenje i opremanje, a samo otvorenje prostora planirano je na jesen.

UO za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja