Međimurje Press
ZdravljeŽupanija

Neprovjerenim informacijama nanesena velika šteta i ugled Županijskoj bolnici Čakovec

U Ravnateljstvu ŽB Čakovec danas je održana konferencija za novinare na temu pritužbe ANE NOVAK u svezi liječenja njene majke te napisima u medijima.

O slučaju su se referirali ravnatelj Igor Šegović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Valerija Korent, mag.med.techn., pomoćnik za kvalitetu ŽBČ-a Sven Pal dr.med. i voditeljica odjela Maša Bel dr.med., spec.interne medicine, subspec.gastroenterologije.

Županijska bolnica Čakovec dulje od stoljeća gradi svoj ugled kojeg u trenutku, nesmotrena  i neprovjerena izjava može dovesti u pitanje. Pozitivni rezultati nažalost malo se spominju i brzo se zaboravlja, kao i  činjenica da je bolnica uvijek bila među onima s najboljim rezultatima, gdje se puno pridaje usavršavanju liječnika i medicinskog osoblja te ulažu znatna sredstava na odjelima što u opremu, što u preuređenja, s jednim i jedinim ciljem kako bi pacijentima bila pružena najbolja medicinska skrb i uvjeti u bolnici bili što bolji. Županijska bolnica Čakovec kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji.

Riječi su to kojima se novinarima obratio ravnatelj Igor Šegović, dr.med., spec.pedijatrije, subspec.pedijatrijske gastroenterologije, te se u nastavku osvrnuo na konkretnu situaciju koja je u medijskom prostoru postala top vijest, jednostrana i neprovjerena.

-Vi znate da Vas ovdje volimo dočekati sa lijepim vijestima, otvaranjima obnovljenih odjela, no dio ovog posla je i tako mora biti i suočavanje sa negativnostima. Sazvali smo ovu konferenciju za medije kako bi, kao što smo i obećali, s javnosti podijelili rezultate unutarnjeg nadzora.

Međutim prije toga postavio bih jedno pitanje: “Hoće li neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja je nanesena bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija? Zahvaljujem se nekima koji su se informirali o slučaju a ne jedva dočekali da kao ovi drugi preko statusa gđe Novak napadnu i osramote našu/vašu jedinu bolnicu”

Gđa. Ana Novak je podnijela pritužbu, a na društvenim mrežama koje je potom većina medija bez ikakve provjere s bolnicom iznijela je niz optužbi koje nije navela u svojoj pritužbi upućenoj nama. Gđa. je podnijela pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njenog boravka na Odjelu.  Dakle požalila se na tretman svoje majke. U pisanoj pritužbi ona ne spominje navodno hranjenje preminule gospođe koja je s majkom bila u sobi. I sada su neki shvatili i zovu nas da je umrla majka i da je bolnica hranila majku koja je preminula. I to je postao glavni “slučaj”. I zato smo danas ovdje, da Vam prenesemo rezultate nadzora.

Smatramo da o narativu koji je pritom koristila nema potrebe razgovarati jer je taj način razgovora neprihvatljiv u našoj ustanovi. Budući da svaki prigovor naših pacijenata shvaćamo ozbiljno i provjeravamo jesmo li pogriješili, tako smo i njezin, a sad bih Vama iznio rezultate nadzora.

 REZULTATI NADZORA POVJERENSTVA ZA IZVANREDNI NADZOR su sljedeći:

  1. Pacijentica N.D. zaprimljena je na OHBP, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana, postavljena je radna dijagnoza s obzirom na njeno zdravstveno stanje, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njena kćer. Obzirom da je gđa Novak javno rekla o čemu se radi možemo i mi ponoviti da je gđa došla na pregled radi kašlja a otkriven je tumor trbuha. I sigurno tumor nije otkriven slučajno kao što se piše nego zahvaljujući stručnosti i kvalitetom pregledu u OHBPu. S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice.
  2. Po primitku pritužbe gđe Novak vezano za zbrinjavanje njezine majke na Odjelu za gastroenterologiju bolnica je vrlo ozbiljno pristupila rješavati pritužbu. Gđa. Novak je o zdravstvenom stanju svoje majke razgovarala s Voditeljicom Jedinice za kvalitetu sr. Renatom Pongrac koja ju je osobno odvela do Voditeljice Odjela za gastroenterologiju dr. Maše Bel te je gđa. Ana Novak pozvana na sastanak u bolnicu. Također se sastao Stručni kolegij Odjela i pokrenut je unutarnji nadzor nad postupcima zdravstvenih djelatnika prozvanog Odjela vezano uz tijek boravka na Odjelu pacijentice N.D.
  3. Povjerenstvo za unutarnji nadzor utvrdilo je da NEMA propusta u dijagnostičko terapijskom zbrinjavanju pacijentice N.D. i da je pacijentica liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Utvrdilo je njezino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i učinjeno liječenje.

4.Važno je naglasiti kako se sama pacijentica nikad nije požalila niti medicinskim sestrama odnosno tehničarima, niti liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata.

5.Povjerenstvo se osvrnulo i na tvrdnje gđe, Novak koje je iznijela medijima a to su da je medicinska sestra odjela gastroenterologije hranila „mrtvu pacijenticu“ koja se nalazila u istoj sobi kao i njezina majka, a za koje se utvrdilo da su NETOČNE. Ipak smatramo da školovano medicinsko osoblje zna o tome više od laika. Vezano za navedeno će Vam više informacija dati Pomoćnica za sestrinstvo.

Također je o svemu obaviješteno Ministarstvo zdravstva te se nadam da će poslati svoju neovisnu inspekciju.

Ono što želim naglasiti je kako nitko u našoj bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Posebno napominjem da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici gdje se kontinuirano radi na edukaciji i unapređenju komunikacijskih vještina u cilju poboljšanja komunikacije između djelatnika, pacijenata i njihovih obitelji.

Za sve nas u Županijskoj bolnici Čakovec je pacijent na prvom mjestu i uvijek se ponašamo ili bi se trebali ponašati u skladu s tim. Nije nam  teško i trebamo se ispričati ako smo pogriješili, ali jednako tako očekujemo i od drugih kad napadnu naše osoblje, odjel ili cijelu bolnicu, a napad se pokaže neutemeljenim.

Mi shvaćamo da su ljudi posebno emotivni kad su njima najmiliji bolesni, pa osoblje bolnice ponekad i trpi uvrede na svoj račun, što nije lako podnijeti. Medicinske sestre i tehničari su ponekad izloženi napadima jer su stalno uz pacijente. No, i to ima svoje granice, a smatramo da ih postupanje gđe. Novak daleko prešlo. Ne samo da je dovela u pitanje ugled bolnice nego i osnovnu stručnost osoblja kad je rekla da je sestra hranila mrtvu ženu. Ne, nije se hranilo mrtvu ženu, ona je preminula kasnije. O tome kako se osjećala medicinska sestra koja je za to optužena ne trebam ni govoriti. Možete zamisliti ili pretpostaviti kako se osjećala kada je u medijima čitala izjavu gđe. Novak da je hranila mrtvu pacijenticu, kada su je nazivali kolege i pitali isto pitanje. Svaki profesionalac zna što znači optužiti ga da neodgovorno radi svoj posao – zaključio je ravnatelj Šegović.

HRANJENJE MRTVE PACIJENTICE

Prvi kontakt pacijentu i obitelji su medicinske sestre/tehničari koji su 24 sata uz pacijenta. Obitelj je razumljivo posebno emotivna kad su im najmiliji bolesni. Nažalost neki svoje akumulirane osjećaje bijesa i nemoći kroz salvu uvreda prenose na osoblje bolnice, upravo na  medicinske sestre i tehničari. Napomenula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Valerija Korent, mag.med.techn. te se posebno osvrnula na medijske natpise s o hranjenju mrtve  pacijentice…Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra  hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme nazočnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju,a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju što je utvrđeno uvidom u  medicinsku dokumentaciju, već je  pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju.       

-U Županijskoj bolnici Čakovec trenutno imamo 419 medicinskih sestara i tehničara, što je 29 medicinskih sestara i tehničara više u odnosu na prošlu godinu. Medicinske sestre i tehničari su prvi kontakt pacijentu i obitelji te su dostupni za svaku njegovu potrebu 24 sata i sve intervencije usmjerene su  za dobrobit pacijenta i poboljšanje zdravstvene skrbi. Osnova sestrinske profesije je zdravstvena njega koja je sve zahtjevnija, ali naglasak je na individualnom pristupu svakom pacijentu, ovisno o njegovom zdravstvenom stanju  i potrebama za skrbi, pa se tako pristupilo i majci gospođe Novak sukladno njezinom stanju.

Svi naši postupci/intervencije  oko pacijenata se evidentiraju u sestrinsku dokumentaciju koju smo dužni zakonski voditi, tako da se svi postupci mogu provjeriti i dokazati. Eventualne nesporazume u komunikaciji se trudimo smanjiti na najmanju moguću razinu, stoga i polazimo tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnom mjestu.

Žalosti činjenica da javne objave koje su prethodno neprovjerene i neutemeljene, stvaraju lošu sliku o svim medicinskim sestrama i tehničarima naše bolnice, a koji  su neizostavni članovi tima u zbrinjavanju naših pacijenata. Medicinske sestre i tehničari svakodnevno svojim požrtvovnim radom pružaju 24- satnu skrb za pacijente i ne zaslužuju da se na ovakav način umanjuje njihov rad. Suosjećamo sa svakim pacijentom i obitelji čiji se život promijeni zbog bolesti. Nažalost bolest ne bira, često je nemilosrdna prema pacijentima a posljedice su dalekosežne za cijelu obitelj – naglasila jeValerija Korent, mag.med.techn.

 TIJEKOM BORAVKA U BOLNICI SAMA PACIJENTICA NIJE IMALA PRITUŽBE NA LIJEČENJE

Dopustite mi da iskažem žaljenje radi nezadovoljstva iskazanog putem medija i društvenih mreža, započeo je svoje obraćanje medijima Pomoćnik za kvalitetu ŽBČ-a Sven Pal dr.med., spec. dječje kirurgije i dodao:  Svi djelatnici naše ustanove polažu izrazite napore kako bi svakodnevno zbrinulo nekoliko stotina pacijenata. Vezano uz kvalitetu, nakon pritužbe zaprimljene dana  09.01.2023.primili smo gospođu Anu Novak osobno u našoj ustanovi te dogovorili razgovor s voditeljicom Odjela dr. Mašom Bel dana 10.01.2023. Također, sukladno internoj proceduri, zatražena su očitovanja od svih dionika unutar sustava te je gospođi Novak odgovoreno u zakonskom roku. Također, obzirom na napise na društvenim mrežama, gospođu Novak primio je i ravnatelj na sastanku na kojem su prisustvovali glavna sestra Odjela za gastroenterologije i opće interne medicine, voditeljica odjela, glavna sestra službe internističkih djelatnosti, pročelnik službe internističkih djelatnosti, voditeljica jedinice za kvalitetu, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove te zamjenik ravnatelja. Gospođu Novak se saslušalo vezano uz njezino nezadovoljstvo te su se ponudila određena rješenja. Treba naglasiti kako tijekom boravka u našoj ustanovi sama pacijentica nije imala pritužbe na liječenje te kako nije nađeno nesukladnosti u provođenju dijagnostičko terapijskih postupaka u našoj ustanovi. Jedinica za kvalitetu redovito i pravovremeno odgovara na sve upite, pritužbe i pohvale. Tako je u 2022. godini primljeno i obrađeno 93 pritužbi te 20 pohvala i oko 150 pohvala upisano je u knjigu pohvala. Sve su zaprimljene pritužbe provjerene, obrađene i dogovorene te su u slučaju pronalaska nesukladnosti provedene korektivne mjere.

S ljudske strane, u potpunosti razumijemo naše pacijente i njihove obitelji, razumijemo da se ponekad teško nositi sa bolesti, a pogotovo tumorskom bolesti naših najbližih. Nakon svakog operativnog zahvata, a pogotovo tumorskih zahvata, potrebno je vrijeme za oporavak. Bolest svakog pacijenata je posebno osjetljivo stanje, čega smo svjesni, te Jedinica za kvalitetu kao i svi zaposlenici polaže maksimalne napore kako bi našim pacijentima osigurali najbolju skrb. Odstupanja koja postoje, najčešće su komunikacijske prirode, ali nikada nisu rezultat zle namjere. Svima nam je u fokusu upravo pacijent i njegovo ozdravljenje odnosno boljitak – zaključio je dr.Pal.

NITKO NE BJEŽI OD PREUZIMANJA ODGOVORNOSTI VEZANO UZ KOMUNKACIJSKE PROPUSTE

Odjel na kojem je ležala pacijentica D.N., Odjel za gastroenterologiju  i opću internu medicinu  u 2022. zbrinuo je na 19 bolničkih kreveta 590 pacijenta, dok je kroz polikliniku zbrinuto 2507 pacijenata i napravljano je 4524 dijagnostičkih postupaka. I to je sve napravljeno zahvaljujući požrtvovnom radu  13 medicinskih sestara, 2 bolničarke i 3 liječnika. Voditeljica odjela Maša Bel dr.med., spec.interne medicine, subspec.gastroenterologije, osvrnula se na sam slučaj i neosnovane optužbe i dodala:

U dijagnostičko–terapijskom pristupu nije bilo medicinskog propusta, što je kasnije potvrđeno provedenim unutarnjim nadzorom. Pacijentica N.D. je adekvatno dijagnostički obrađena, što je omogućilo ciljani i adekvatni terapijski postupak tijekom aktualnog bolničkog boravka u kratkom vremenskom intervalu. Nakon što smo zaprimili pritužbu kćeri pacijentice vezano uz liječenje i postupanje spram njene majke tijekom hospitalizacije osobno sam primila Anu Novak, razgovarala s njom te se imenovanoj izašlo u susret u okviru naših mogućnosti na Odjelu.

Nadalje moram naglasiti da  nitko ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za komunikacijske propuste koji su se desili na Odjelu za gastroenterologiju te su vezano uz navedeno poduzeti koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima i njihovim obiteljima.

Poseban osvrt potreban je uz navod gospođe Novak da je preminula osoba primala infuziju i bila hranjena. Iako je nemedicinskom osoblju moglo izgledati da je pacijentica primala infuziju, taj navod nije točan  već se radilo o palijativnoj pacijentici koja je imala postavljenu gravitacijsku sondu za kontinuiranu rehidraciju.

Ono što žalosti je da su mediji prenijeli osobnu objavu gospođe Ane Novak bez prethodnog utvrđivanja svih činjenica te da se naš Odjel i sama bolnica nemilo provlači po medijskom prostoru. Moram napomenuti da svaki zdravstveni djelatnik u bolnici svoj posao obavlja savjesno i odgovorno. Svjedoci smo da smo nebrojeno puta tijekom radnog staža doživjeli psihički i fizički napad od strane pacijenata i/ili obitelji, a što nas nije obeshrabrilo da i dalje savjesno obavljamo svoj posao. Ono što se događa unazad nekoliko dana, nije izazov, već problem. Mi volimo svoj posao, radimo ga etično i po pravilima struke. Ali ne možemo si dozvoliti da nas se javno proziva i iznose neistine. Na kraju se pitamo koliko će nam biti potrebno vremena vratiti povjerenje i poštovanje pučanstva u našu profesiju – rekla je Maša Bel dr.med.

PRITISAK JAVNOSTI NA ZDRAVSTVENE DJELATNIKE SVE JE VEĆI

Županijska bolnica Čakovec jedina je sekundarna zdravstvena ustanova u Međimurju, koju su gradili i u nju ulagali sami Međimurci, koja dulje od stoljeća gradi svoj ugled koji u jednom trenutku može srušiti jedno nezadovoljstvo, frustracija i bijes.

Naravno da razumijemo stres i strah kod pacijenata ili njihovih obitelji u vrijeme kad se bore s bolestima, razumijemo da se u takvim životnim situacijama mnogo toga kaže i u afektu. Pritisak javnosti na zdravstvene djelatnike sve je veći, a ne razmišlja se o mentalnom zdravlju već ionako umornih i preopterećenih djelatnika. No svi zajedno ovaj puta moramo stati u obranu naše bolnice i naših djelatnika koji svakodnevno daju sve od sebe da ubrzaju oporavak i boravak u bolnici učine što manje stresnim.

Pozitivna iskustva naših pacijenata i trud djelatnika zaslužuje da ne budu u sjeni ovog događaja jer njih je ipak puno više nego ovih manje lijepih.

Postoje mnogobrojni kanali za pritužbe prema medicinskom osoblju, a društvene mreže i daljnje prenošenje netočnih i neprovjerenih informacija kroz medije izaziva nepovjerenje kod pacijenata, a istovremeno povećava stres zdravstvenih  djelatnika.

Županijska bolnice Čakovec zajedno s osnivačem kroz sva ulaganja i neprestani trud svih djelatnika je tu zbog svakog Međimurca kako bi imao dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb i zaštitu. Zato pozivam sve ljude bez straha koriste usluge naše bolnice i osjećaju se sigurno u bolnici. Zaključno je rekao Ravnatelj bolnice  Igor Šegović, dr.med.,spec.pedijatrije, subspec. pedijatrijske gastroenterologije.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja