Međimurje Press
Županija

Rekonstrukcija Matulovog grunta

Sinergijom župana Matije Posavca, TZ Međimurske županije, REDEE, Općine Sveti Martin na Muri i europskih sredstava, konačno ostvaren cilj koji se dosada nije priveo svrsi

Na tragu toga danas je održana konferencija za medije u povodu potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji Matulovog grunta u Frkanovcu.

Ugovor o rekonstrukciji Matulovog grunta potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predstavnik izvođača radova, direktor tvrtke Vlašić DN usluge d.o.o. Drago Vlašić.

Na konferenciji je o svrsishodnosti ovog projekta informirala voditeljica projekta Med dvemi vodami Ana Kralj

– Projekt je financiran iz EU Fonda regionalne suradnje kroz partnerstvo u kojem je nositelj Međimurska priroda kao idejni začetnik. Iz Europskog fonda osigurano je 85% sredstava. Projektom ima korist lokalna zajednica, ali i Međimurje kao turistička destinacija. Taj edukacijsko-istraživački Centar vezan uz “leptira Plavca” da bi se na jednom mjestu mogao prikazati suživot čovjeka i prirode. Radi se o spoju prirodne i kulturne baštine, ali uz primjenu moderne tehnologije – naglasila je Ana Kralj.

Župan Posavec skrenuo je pozornost na događaj koji je točka na “i” u očuvanju jednog velikog bogatstva u Međimurju a to je prirodna baština, ali i očuvanja bioraznolikosti. Taj mali kutak Međimurja je bogat prirodnim vrijednostima. Osmisli smo tako projekt “Med dvema vodami” koji ima tri djela. Muzej prirodne baštine u Križovcu, revitalizacija Poučna staze Svetomartinska Mura, čije je otvorenje se očekuje 20. ožujka i to najsjevernijom trkom u Hrvatskoj i revitalizacija Matulovog grunta u Frkanovcu. Sve je to povezano s ulaganjem u međimursku turističku infrastrukturu. Sve to nosi vrijednost od 12,1 milijuna kuna.

Siniša Golub iz Međimurske prirode naglasio je kako će Matulov grunt biti jedan od najmodernijih Centra za posjetitelje zaštićene prirode u Europi, ali svijetu za parkove naše veličine. Tako će se u Križovcu učiti o Regionalnom parku Mura-Drava, u Frkanovcu će biti središte Natura 2000 područja, pod zaštitom EU sa 7 najugroženih vrsta leptira u Europi, te u Svetomartinskoj Muri kao Kopačkom ritu u malom, prikazati prirodne vrijedosti našeg Međimurja Povezati će se sadržaji Skelarke hiže, Mlinarske hiže, pašnjak Međimurskog konja i prva promatračnica za ptice. Bit će to šetnica od 10 km u kojoj će participirati istinske prirodne ljepote našeg kraja i velika biološka raznovrsnost u njegovom najsjevernijem djelu.

Završetak renoviranja Matulovog grunta planiran je u vremenu od 8 mjeseci, a sama vrijendost je 1.1 milijun kuna.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja