Međimurje Press
Županija

Župan Posavec u tradicionalnom u obilasku dežurnih službi!

Do 12,30 sati još nije rođena prva beba u ovoj godini

Iako ove godine nije bilo organiziranih proslava dočeka Nove godine te je ukupna situacija drukčija nego ranijih godina, žurne službe na području Međimurja predano su radile te ih je, već tradicionalno, na novogodišnje jutro obišao župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši im na svemu u protekloj godini te poželio mnogo uspjeha, kvalitetnog i organiziranog rada u Novoj 2021.

Prilikom posjeta Službi civilne zaštite Čakovec, Županijskom centru 112, pročelnik Ladislav Söke istaknuo je kako je 24 sata prelaska sa stare u novu godinu zaprimljeno ukupno 37 poziva od čega 23 namjenska poziva. Tijekom 2020. godine zabilježeno je ukupno 22 183 poziva, u prosjeku 60 poziva dnevno, što je za 6,2% manje poziva u odnosu na 2019. godinu. Od toga je 13 395 poziva, odnosno 60% bilo namjenskih a 40% nenamjenskih ili zlonamjernih poziva. U odnosu na 2019. godinu, u 2020. godini došlo je do pada ukupnog broja poziva (za 1472), a iskoristivost broja je porasla za 26,1%. Od 15.03.2020. do 31.12.2020. zaprimljeno je i 2486 poziva vezanih uz pojavu koronavirusa. Župan Posavec zahvalio je svim djelatnicima Službe civilne zaštite, obzirom da je Centar 112 preuzeo ulogu komunikacijsko koordinacijskog centra za prenošenje svih odluka i uputa nacionalnog Stožera. Dežurnu ekipu činili su voditelj smjene Valentin Šipuš i operater analitičar Josip Vizir.

Operativno komunikacijski centar Policijske uprave Međimurske u novogodišnjoj noći zabilježio je tek nekoliko manjih intervencija, te je sigurnosna situacija ocijenjena iznimno povoljnom – naglasili su voditelj OKC-a PU Međimurske Goran Đurašin i voditeljica smjene Ines Češnjaj. Policijska uprava Međimurska uskoro će objaviti detaljnije izvješće o stanju sigurnosti za cijelu 2020. godinu, no ona je prema svim pokazateljima bolja od 2019. godine s obzirom na pad kaznenih i prekršajnih djela. Policijska uprava Međimurska također je poslala dvije ekipe interventne policije na potresom pogođena područja koje su se vratile.

Prilikom obilaska Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca, zapovjednik Mladen Kanižaj naglasio je kako tijekom novogodišnje noći vatrogasci nisu morali intervenirati. Vatrogasci su tijekom 2020. godine imali 791 intervenciju, što je u odnosu na 2019. godinu, kada ih je bilo 845, manje za 154 intervencije. Tijekom jučerašnjeg dana 18 vatrogasaca otišlo je na područje Sisačko moslavačke županije pogođene potresom, dok je jutros otišlo 8 vatrogasaca na ispomoć u sanaciji šteta, kao i osposobljen pas za potrage. Trenutno je na područjima pogođenih potresom 33 vatrogasaca s cisternom zbog opskrbe pitkom vodom, sedam ih se danas vraća. Dežurnu ekipu vatrogasaca prvog dana Nove godine čine Robert Meglić, Milan Horvat, Mihael Grbavec, Renato Matoša, Dragutin Zorčec i Goran Dokleja.

Župan Posavec posjetio je i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. Novogodišnja noć djelatnicima Hitne, od 19 do 7 sati ujutro prošla je s 49 poziva i 10 intervencija. U istom vremenu prije godinu dana zabilježeno je 36 poziva i 10 intervencija. Tijekom cijele 2020. godine, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije zaprimili su 29 239 poziva te obavili 6 831 intervenciju. U usporedbi s prošlom godinom bilo je 4,5% manje intervencija te 18% više poziva – naglasili su dežurni liječnici dr.Karlo Crnković, dr. Vanja Prgomelja. Dežurnu ekipu čine i medicinski tehničari Antonio Gužvinec i Leon Vlahek, te vozači Željko Krčmar i Vlado Pavlic.

Župan je posjetio je i službu sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu koju čine 24 djelatnika i 16 vozila, te obišao radove na rekonstrukciji dijela zgrade na prostoru zdravstvenih ustanova koja će omogućiti dodatne prostore za pacijente i medicinsko osoblje. Planirani završetak radova s opremanjem očekuje se tijekom ovog mjeseca.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije tijekom cijele 2020. godine uložili su iznimne napore u praćenje epidemiološkog stanja u Međimurju te provođenju testiranja na virus COVID 19. Tijekom 2020. godine obavljeno je testiranje više od 32 tisuće osoba, a najveći dio testova obrađen je u vlastitom mikrobiološkom laboratoriju. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije primarijus dr. Marina Payerl Pal izrazila zadovoljstvo poboljšanjem epidemiološke situacije. U novogodišnje jutro u Zavodu su radile inženjerka Nataša Lesar te laboratorijske tehničarke Anica Kocijan i Karmela Đud.

Petra Strahija

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja