Međimurje Press
Glazba

Nova praizvedba Semi-mono-opere Silvija Foretića pred publikom nakon više od 40 godina!

U ponedjeljak, 10. listopada u Teatru &TDMuzički biennale Zagreb predstavit će revidiranu verziju Semi-mono-opere skladatelja Silvija Foretića. Ovo djelo za pjevača i vrpcu iz 1979. godine praizvedeno je upravo na MBZ-u te godine, a sada će publici biti predstavljeno u novom ruhu koje je skladatelj priredio s Višeslavom Labošem i Tihomirom Vrbancem, u izvedbi tenora Ladislava Vrgoča i Hrvatskog gudačkog kvarteta uz vrpcu.

Svakim svojim profesionalnim korakom, Silvio Foretić potvrđuje duboku ukorijenjenost u suvremenoj glazbi i elektronici kao skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač te redovito sudjeluje u izvedbama vlastitih skladbi. Njegova djela odišu dobrom dozom humora, a istaknuti muzikolog, akademik Nikša Gligo to tumači kao reakciju na brigu i način na koji se Foretić ruga stvarnosti. Silvio Foretić je i dobitnik nagrade Porin za životno djelo te brojnih drugih uglednih priznanja.

Na pitanje je li 1979. razmišljao kakva će biti 2021., Foretić je za MBZ priču izjavio: “Nisam si baš razbijao glavu time. Nisam nikada želio biti neki prorok, niti borac za sudbinu glazbe, neki misle da moraju. A ne možeš tako pisati, nego sam pisao – pa, jednom konzervativnije, drugi put naprednije, treći put zabavnije, četvrti put tužnije… Radio sam svoje.

U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom Semi–mono–opera, „semiopera semiseria“ za pjevača i elektroniku, sudjelovali su redatelj Mario Kovač, scenografkinja Andreja Lipej, kostimografkinja Iva Matija Bitanga, dizajner svjetla Bojan Gagić te korepetitor Igo ValeriVišeslav Laboš i Tihomir Vrbanec zaduženi su za ton, a Ivan Josip Skender za završnu produkciju snimke.

Ova ponovna praizvedba trebala je biti održana u sklopu programa prošlogodišnjeg festivala, no iz tehničkih razloga bila je odgođena. Njome će sada biti obilježen početak Biennalskog pretprograma, kojeg će publika u raznim oblicima imati priliku periodički pratiti sve do travnja 2023. i novog izdanja Muzičkog biennala Zagreb.

“Semi-mono-operu” pogledajte i poslušajte u ponedjeljak, 10. listopada u Teatru &TD u 20 sati.

Foto: Vedran Metelko

Đurđica Sarjanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja