Međimurje Press
Glazba

#petaknoveglazbe

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETI

Albumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Konstatacija jedne mačke’ (Zdenka Kovačiček), ‘Dora 2021.’ (Različiti izvođači), ‘Scaramouche’ (D&B Duo) i ‘Crazy Sea (Vladan Živančević izvodi kompozicije Rajmonda Ruića)’ (Vladan Živančević). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na Deezeru.

Singlovi
Pjesme ’Tick-Tock’ (Albina), ’Ocean of Love’ (ToMa), ’Rijeka’ (Nina Kraljić) i ’Pepeo’ (Gina) predvode playlistu novo kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalaze se 39 novih pjesama.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple Music, Spotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), ljubavno (pjesme ljubavi i romanse), uvijek dobre: ljubavno (pjesme ljubavi i romanse, antologija) i 72 priče o albumima (pjesme s odabranih albuma koji su uvršteni u knjigu ’72 priče o albumima povodom 72 godine od prvog izdanja). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Gubim dah’ (Eni Jurišić), ‘Mare Luda’ (Tonči Huljić I Madre Badessa), ‘Valentinovo’ (Nina Fakin) i ‘’Treba nam dosade’ (Yaya i Izgubljeni vikend).

HDU VIJEST TJEDNA

Danas je napustio veliki kantautor, Đorđe Balašević

‘Ima tišina kojih se sećam više nego najlepših reči’, rekao je jednom Đole i danas imate osjećaj kako je cijela regija zanijemila kad je stigla vijest da Panonskog mornara više nema. Mnogi novi klinci ustuknuli su pred rečenicom: ‘Otišao je Đorđe Balašević.’ Mnogi su pomislili kako to baš i nije moguće, da se netko šali i pobrkao je lončiće. Ali je tako. Maratonskih koncerata i dosjetki koje se nižu više neće biti. Bar ne na način dragosti koja je na pozornici prikupljala plišane zečeve i emocije ispisanih u dvoranama koje su često bile premale za sve nas koji smo htjeli biti s njim.

Đorđe Balašević je bio po mnogočemu poseban kantautor regije. Jedna vrsta rock trubadura šansonijerske tradicije i smisla za priču koja dolazi s country kontekstom i izričajem iz rukopisa akustičnih kantautora američke, kanadske i europske glazbene scene. Često politički vrckav i iznimno osviješten, s empatijom prema društvu koje ga okružuje, stajao je u obrani mira i razuma i onda kada je to bilo zahtjevno. Tijekom karijere, objavio je niz albuma s pričama koje djeluju poput tradicionalnih, toliko su ušle u publiku i zajedničko sjećanje. Uz veliki broj studijskih albuma, live izdanja i dva albuma s grupom Rani mraz, Đorđe Balašević je objavio i niz književnih naslova, a svoju umjetničku karijeru obogatio je i glumom.

Bio je on i više od glazbenika – pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj, uvijek britkih riječi obojanih glazbom, koje nikada ne ćemo moći zaboraviti. U ime Hrvatske diskografske udruge s velikom tugom izražavamo sućut obitelji preminulog kantautora.

 

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HR Top 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARC Top 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

‘Halo’ – Noelle feat. ZETZ
Menart

1. mjesto Airplay Radio Chart

‘Afterglow’ – Ed Sheeran
Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma


‘Milost (Reizdanje)’ – Majke
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

‘PWR/UP’ – AC/DC
Menart

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:

Ne znamo što nam je u veljači draže: krafne ili Valentinovo. Ili Dora možda? Jeste li pratili ovogodišnje natjecanje uživo ili post festum? Inkubator nove glazbe danas govori o albumu ‘Dora 2021’ koji donosi svih četrnaest stvari izvedenih na opatijskoj pozornici.  I danas smo uz listu HRtop 40, saznajemo novosti s glazbene scene i slušamo odabranu domaću glazbu. S nama su, između ostalih, Nina Kraljić, Klapa Rišpet, Marko Tolja i Zdenka Kovačiček feat. Davor Gobac.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja