Međimurje Press
Glazba

Učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu oduševili posljednjeg dana Špancirfesta

Posljednjeg dana Špancirfesta učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu oduševili su prisutnu publiku na festivalskoj pozornici Vile Bedeković. Neki od najvećih rock hitova Metallice, Nirvane, Pearl Jama, Red Hot Chilli Peppers i Guns ‘n’ Roses odzvanjali su Varaždinom u obradi i aranžmanima nastavnika Glazbene škole u Varaždinu Marka Prepelića. Projekt koji je započet idejom koja se slučajno rodila u razgovoru ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića sa njegovim dugogodišnjim prijateljem, rezultirao je koncertom na kojem ovacija publike nije nedostajalo.

Sedam kultnih rock i metal albuma objavljeno je 1991. godine, a čak njih pet publici je predstavljeno u 44 dana. Ova je činjenica predstavljena kao polazna točka projekta koji je nastao u suradnji Glazbene škole u Varaždinu, uz potporu Koncertnog ureda Varaždin, Turističke zajednice Grada Varaždina i udruge nuSynergetic kao partnera u projektu.

Marko Prepelić, autor svih aranžmana i dirigent ističe kako je “ideja  bila napraviti potpuno novi zvuk na tekst i melodije originalnih skladbi koje su poznate svima nama. Stoga sam odlučio napraviti nešto totalno drugačije u maniri jazza, world musica i popularne glazbe, a sve su skladbe prilagođene za manji simfonijski orkestar i band koji čine nastavnici i učenici Glazbene škole u Varaždinu i članovi nuSynergetic Orchestra.“

Kao solisti orkestru su se na pozornici pridružili Neven Stipčić, Martina Friščić, Zack Dust i učenice varaždinske Glazbene škole, Lucija Pavlović i Dora Pretković, koji su svaki svojom izvedbom dali poseban pečat ovom koncertu te su pokazali koliko prostora ima čak i u rock skladbama kada se stave u okvire ovakvog, klasičnog pristupa.

„Orkestar u sastavu od četrdesetak glazbenika, među kojima je i velik broj učenika, počeo je sa probama još za vrijeme školskih praznika, a atmosfera koja je vladala na probama zaista je pokazala kako se svi uključeni u ovaj projekt vesele svakom novom izazovu koji je bio stavljen pred njih“, napomenuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić. „Upravo su nam ovakvi koncerti poticaj za budućnost, a vjerujem kako ovo sigurno nije bio posljednji put da ste imali prilike čuti ove divne, mlade ljude“, zaključio je Matačić.

Sanja Buhin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja