Međimurje Press
Glazba

YAKKA NOVIM PROJEKTOM PROMOVIRA REGIONALNU REMIX SCENU

U svijetu glazbe, remixi često prolaze ispod radara publike. Naš nagrađivani DJ i producent Yakka donosi promjenu s projektom Domaće House Obrade. Prilika je ovo dodatnog povezivanja slušatelja, glazbenika i izdavača, ali i otkrivanje pravih dragulja među remixima i samim remixerima.

Uspješan u dosadašnjim remix izazovima

Osim kao autor zapaženih remixa koji se često mogu čuti na radio postajama, Yakka je u proteklih 15 godina nastupao diljem Hrvatske, na mnogim značajnim regionalnim festivalima, a nastupe bilježi i u Europi te SAD-u. Godinama je jedan od najaktualnijih i najtraženijih hrvatskih house DJa. Njegove remix uspješnice za Detour, Nipplepeople, Ivanu Kindl i Annu Moor broje zajedno milijunska preslušavanja. Kako kaže, često „podvali“ neki svoj domaći remix u setovima i kad ne vrti tematsku večer Domaće House Obrade. Publici to ne smeta i super prihvaća. https://www.youtube.com/watchv=iIzK2zos2Eo&list=PLUsHCRQqrDYTHyX9bcRpkXkYpzspDSpKz&index=2

Ideja koja otvara nove mogućnosti i potiče kreativnost

Ideja projekta je objediniti sve remixe regionalnih umjetnika i predstavljati kroz serijal DJ setova putem online platformi, ali i uživo kroz nastupe diljem regije. Samim time projekt promovira i umjetnike, slušateljima otkriva neke verzije pjesama za koje do sad nisu čuli, izdavačima otkriva remix talente i otvara ideje za nove suradnje. Potiče se kreativnost i širi se svijest o mogućnostima koje sama kultura remixiranja pruža.

“Vrlo mi je bitno i uzeo sam sebi zadatak da glazbenicima i izdavačima približim cijelu ovu priču jer iz prve ruke znam da se često za super talentirane remixere ne zna, ne dobivaju pažnju ili jednostavno ne znaju ponuditi svoj proizvod. Nadam se da će ovo uroditi za neke od njih novim prilikama, suradnjama i glazbenim uracima.” – ističe Yakka.

Drugačiji doživljaj remixa kroz DJ set

Sigurno je kako remixi dobivaju novu dimenziju kroz DJ set jer se smislenim miksanjem postiže drugačija atmosfera i osjećaj nego nasumičnim puštanjem. House, tech house, deep house, disco, melodic, afro i techno neki su od podžanrova elektroničke glazbe koji se mogu čuti u remixima i DJ setovima Yakkinog novog projekta. „Pratim elektroničku scenu i sudjelujem vrlo aktivno na istoj već dobar niz godina. Manje-više sve remixere koje će te moći slušati ovom serijalu znam osobno i cijenim njihov rad. Neka ovaj serijal mojih DJ setova ostane trajna ostavština regionalnoj elektroničkoj i glazbenoj sceni.“ – dodaje.

Izbaci uljeza? Ubaci ga!

Važno je naglasiti da projekt osim službenih remixa obuhvaća i brojne neslužene bootlege i edite upravo zato da ukaže na kvalitetne radove koji u budućnosti možda mogu postati i službeno izdani. Isto tako, u mixevima se nalazi nekolicina iznimaka, a to su glazbeni uraci koji nisu remixi nego originali, ali pripadaju elektroničkoj glazbi i vokali su na našem jeziku. Samim time čine smislenu cjelinu sa remixima i bila bi ih velika šteta ne ubaciti u projekt. Takva glazbena djela su isto svojevrsna inspiracija da elektornička glazba koja nastaje na našim prostorima ne mora biti na engleskom kako je to praksa u 99% slučajeva.

U prvoj epizodi od Indexa do Albine

Prva epizoda (Domaće House Obrade Vol.1) u jednosatnom DJ mixu donosi zanimljiv raspon obrada. Od Ilana Kabilja, Gabi Novak, Mangroovea, Natali Dizdar, preko Dorian Graya, Haustora, Indexa, sve do Nine Badrić, Albine i drugih. U ulozi remixera su se ovaj put našli Dus, Frankie Goes Deep, Benjamin Milić, Blacksoul, Mark de Line, Bruns Lay, Full Ferry, Deftone, Wekingz, Nebs Jack te sam Yakka. Epizoda je dostupna na YouTube i Mixcloud platformama. U narednom periodu, nove epizode će izlaziti mjesečno. https://www.youtube.com/watch?v=6bvxdwD6OkM

Klupska večer već putuje regijom

Domaće House Obrade u konceptu klupske večeri su već do sad u kratkom vremenu imali priliku slušati Hvar, Pula, Slavonski Brod, Vinkovci, a uskoro i Umag. Sam koncept je takav da nije strogo orijentiran na klubove, dapače, odlično se uklapa i kao pozadinska glazba u caffe barove, meet & greet događaje i slično. „Svi zainteresirani za suradnju su dobro došli javiti se da ih posjetimo i da zamiksamo!“ – dodaje Yakka za kraj.

https://www.youtube.com/yakkaofficial

https://instagram.com/yakkaofficial

https://www.facebook.com/yakkaofficial

Yakka 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja