Međimurje Press
KomentariPolitika i društvoUrednik

Negativna kampanja u Međimurju pred lokalne izbore!

Politika i političari u velikoj mjeri utječu na ljudski život. Upravo bi zato politika trebala biti područje ljudske djelatnosti u kome je etika odnosno etički ispravno ponašanje najvažnije

KAKO JE ZAPOČELA KAMPANJA PRED LOKALNE IZBORE U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI?

U demokraciji, političke stranke i političari (kandidati) mandat za upravljanje dobivaju na izborima. Karakter izborne kampanje puno govori o stranci i kandidatima koje predlaže. Način na koji se došlo do
izborne pobjede (vlasti) često izravno odražava i narav vlasti koja se formira nakon izbora. Oni koji su na vlast došli moralno neopravdanim metodama, dokazano je, teško da će etično obnašati vlast.

STRAH

Strah od snage konkurencije (i slabost vlastitih kandidata) te žestina političkoga sukoba glavni su uzroci negativne kampanje. Takva kampanja ne povećava odaziv na izbore, štoviše često smanjuje u sredinama gdje se najintenzivnije vodi.

Za razliku od nekih drugih županija, u Međimurskoj, negativna kampanja ne pomaže pobjedi na izborima — kandidati i stranke koji su se služili metodama negativne kampanje u devet od deset slučajeva izgubili su izbore.

(NE)ARGUMENTIRANI NAPADI

Negativna izborna kampanja, temeljena na klevetama i lažima, nije korisna ni za stranke ni kandidate ni za društvo u cjelini. Tada se sa stajališta utilitarističke etike posljedica ne može opravdati, posljedice su loše po najveći broj ljudi. Također, sa stajališta etike dužnosti (govoriti istinu) ona je nedvojbeno neetička ako se
služi lažima ili podmetanjima. Ipak, može ju se moralno opravdati ako se (s ciljem općega dobra) služi istinom. Ako se čovjek vodi zlatnim pravilom »ne čini drugomu što ne želiš da se tebi čini«, malo je vjerojatno da bi se okrenuli k njoj

U najširem značenju, pojam negativne kampanje označava svaku retoriku u kojoj se čovjek izravno osvrće na suparnikove nedostatke. Takav postupak vjerojatno postoji otkad je čovjeka, od ogovaranja u društvu do blaćenja suparnika u politici. U užem značenju, vezano uz izborne kampanje, označava sustavno korištenje promidžbenih sredstava s ciljem diskreditacije političkih suparnika.

 

NEIZLAZK NA IZBORE

Strateški je cilj negativne kampanje umanjiti simpatije za protivničku stranku ili kandidata u javnosti, štoviše prikazati ga kao opasnost, posljedično potaknuti istomišljenike na izlazak na izbore te istodobno uzrokovati apatiju, rezignaciju odnosno neizlazak na izbore biračkoga tijela protivnika. Konačan je cilj, naravno, pobjeda na izborima i preuzimanje vlasti.

AFIRMATIVNO

Usmjere li se politički kandidati i stranke više k općemu dobru i istini, i njihove poruke naići na bolju potporu građana.

A upravo to je ono što očekuju glasači u Međimurju, bez obzira o kome se radi, političaru kandidatu ili stranci.

R.Dobošić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja