Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Dan romskog jezika!

Jezik je jedan od glavnih dijelova našeg identiteta i prepoznatljivo obilježje svakog naroda. On povezuje ljude neke zajednice i daje osjećaj pripadnosti. 2015. godine UNESCO je 5. studenog proglasio Svjetskim danom romskog jezika.

Učenici i roditelji Područne škole Držimurec-Strelec (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica) govore bajaško-rumunjskim jezikom i čine jednu od brojnih skupina romskog naroda u Hrvatskoj i u Europi. U tu čast, u školi je obilježen Dan romskog jezika zanimljivim aktivnostima. Dio nastave je organiziran upravo na bajaško-rumunjskom jeziku pri čemu su najviše pomogli romski pomagači  Ivana Ignac, Ljubo Ignac i Nenad Oršuš kao izvorni govornici bajaško-rumunjskog i koji su, uz podršku učitelja, održali sat na materinskom jeziku naših učenika.

Uz to, gosp. Ivan Ignac u školi je ispričao priču „Kralj i mačka“ na bajaško-rumunjskom jeziku prema kojoj su učenice dramske skupine iz matične škole u Maloj Subotici pripremile mini-predstavu za učenike Područne škole Držimurec-Strelec. G. Ivan Ignac u naselju Piškorovec poznat je upravo po svojoj vještini živopisnog pričanja priča i učenike je obradovalo slušati priču na svojem materinskom jeziku.

Maja Kutnjak Vrtarić, socijalna pedagoginja

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja