Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Kulturni centar Kerekesh Teatar

Nakon dvije godine uspjeli smo uvjeriti gradonačelnika da je potrebno i važno da Varaždin ima jedan takav veliki, multifunkcionalan prostor s bogatim i raznolikim sadržajem koji će podići kvalitetu društvenog života u našem gradu, ali i stvarati nove kreativce koji će nastaviti raditi samo dobre i lijepe stvari za Varaždin.

Predložili smo Gradu Varaždinu više od deset lokacija, no upravo najkvalitetnija ideja došla je od strane gradonačelnika Ivana Čehoka i lokacija za gradnju kulturnog centra je na čestici 16606 k.o. Varaždin, iza zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar, između Elektrostrojarske škole i sportske dvorane Graberje.

Kazališna družina Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv d.o.o. plaćat će godišnju naknadu Gradu Varaždinu za pravo građenja prema službenoj procjeni vrijednosti nekretnine.

Kulturni centar Kerekesh Teatar od 1200 m2 bit će novi kulturni dom za sve vrste izvedbenih umjetnosti, razne radionice, društvena događanja u dvije dvorane ( glavna dvorana od 444 sjedećih mjesta odnosno 1500 stajaćih mjesta i cabaret scena od 100 sjedećih mjesta ) te na ljetnoj pozornici koja će imati jednaki kapacitet dvorane za svaki program, tako da u slučaju lošeg vremena nećemo otkazivati niti jedan program već ćemo ga preseliti u dvoranu.

Od kazališnih, dramskih i filmskih programa Kerekesh Teatar će svakako nastaviti s organizacijom najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj – TJEDAN SMIJEHA u trajanju od deset dana, također već tradicionalne ljetne kazališne manifestacije – VARAŽDINSKE KAZALIŠNE VEČERI u trajanju od deset dana, a svaki mjesec organizirat ćemo dvije izvedbe predstava za odrasle i dvije predstave za djecu i mlade gostujućih kazališta iz cijele Hrvatske. Organizirat ćemo i FAKIN – FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA IZ NARODA u trajanju od šest dana te dramske radionice za djecu i odrasle, radionice glume pred kamerom, radionice javnih nastupa, gostovanja poznatih glumaca i redatelja i razne audicije za predstave, serije, filmove, voice testove za sinkronizacije animiranih filmova te radionice filmske i kazališne šminke s poznatim i nagrađivanim gostima. Svakog ljeta organizirat ćemo i VARAŽDINSKI FESTIVAL FILMA I FILMSKE GLAZBE koji će prvo biti za hrvatske filmaše i glazbenike, a kasnije se nadamo i međunarodnom izdanju. Uz to, u kulturnom centru biti će i studio za snimanje i fotografiranje. Također ćemo svaki mjesec imati i jednu večer STAND UP-a. Tokom svake godine organizira ćemo šest humanitarnih dana u kojima će svi sadržaji biti humanitarnog karaktera te ćemo nastaviti tradiciju pomaganja cijele godine.

Za folklorni i plesni sadržaj svakako će biti zaduženi stalni korisnici – Centar tradicijske kulture i Plesni klub Feel koji će svakodnevno imati probe i radionice za svoje mnogobrojne polaznike, ali konačno u kvalitetnom prostoru koji će dodatno poticati djecu i mlade na kreativnost i omogućiti im najbolje moguće uvjete. Organizirat ćemo FOLKLORNE I TAMBURAŠKE FESTIVALE, CJELOVEČERNJE KONCERTE domaćih i gostujućih KUD-ova, PLESNA NATJECANJA I NASTUPE

Glazbeni sadržaji posebno će imati svoj kontinuitet, tako ćemo svaki mjesec organizirati dva koncerta na velikoj sceni i dva koncerta na cabaret sceni, a bendovi i glazbenici će konačno imati dvije velike prostorije za probe, od kojih je jedna koncipirana kao glazbeni studio, tako da će odmah moći i snimiti sve što žele. Tokom godine organizirat ćemo dva GLAZBENA FESTIVALA i ponovo ćemo pokrenuti dvodnevni humanitarni festival HELP FEST.

Likovne radionice uključivat će i izradu scenografije za razna događanja, a osim MEĐUNARODNE IZLOŽBE KARIKATURISTA koju organiziramo svake godine, organizirat ćemo 4 izložbe godišnje koje će biti postavljen u prostorima kulturnog centra.

U kulturnom centru također će djelovati i logopedi, psiholozi i predavači koji će pomoći u usmjeravanju mladih osoba, jačanju njihovog samopouzdanja i stvaranju kreativnih i zrelih ljudi.

Uz sve navedeno, vratit ćemo u Varaždin navike svakodnevnih druženja uz razne društvene aktivnosti, turnire, natjecanja, organizaciju modnih revija, prezentacije, promocije predstavljanja raznih brandova, prezentacije i promocije.

Kulturni centar će na ulazu u zgradu imati natkrivenu terasu i ugostiteljski dio kako bi se omogućilo i druženje izvođača s publikom i poticalo na opušteno druženje koje je također dio kulture i društvenog života. Tokom cijelog  publika će moći uživati u  glazbi,hrani i piću u kulturnom vrtu, prostoru gledališta ljetne scene.

Naravno, kulturni centar će kao i svaki moderan kulturni centar u Europi imati i visoko komercijalnu namjenu tj. mogućnost najma dvorana i prostorija za razne namjene, konferencije, proslave, rođendane s izrazito kreativnim sadržajem u cijelom kulturnom centru i sva druga javna ili privatna događanja, a cjenik najma i svih usluga biti će javno dostupan na web stranici Kulturnog centra Kerekesh Teatar.

Geodet Matija Mišak napravio je prvo mjerenje i prikaz situacije, tako da smo s projektantskom firmom Slunjski d.o.o. krenuli u izradu idejnog projekta i kontaktiranje drugih projektanata za strojarstvo, elektroinstalacije i dr.

Nakon idejnog projekta pripremit ćemo glavni projekt i dokumentaciju za građevinsku dozvolu nakon koje bismo počeli s radovima, a istovremeno s prijavom na natječaj EU fonda za infrastrukturu i nacionalnu crowdfunding kampanju koja će trajati do završetka radova do druge polovice 2022. godine.

“Kad si zdrav treba ti Kerekesh Teatar, a kad si star treba ti fratar, jer život je čupav i dlakav, zato dajemo vam smijeh, jer smijeh je lijek” – Ljubomir Kerekeš

 “Tak dugo dok ne bumo imali svaki mjesec nagrađivane gostujuće predstave za djece u i odrasle u Varaždinu, velike koncerte stranih i domaćih izvođača, svjetski poznate DJ-e, razne dramske, plesne, glazbene i likovne radionice te razne društvene sadržaje –  ja jednostavno ne bum miran” – Jan Kerekeš.

Za Kerekesh Teatar

Jan Kerekeš

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja