Međimurje Press
GlazbaNekategorizirano

Tjedni pregled novosti!

Hrvatska diskografska udruga u ovom novom tjednom segmentu donosi vam pregled svih noviteta na domaćoj glazbenoj sceni. U pet minuta saznajte sve što vas zanima iz svijeta domaće glazbe!
NOVITETIAlbumi

Među najnovijim izdanjima nalaze se albumi ‘Vrući ljetni hitovi’ (Različiti izvođači), ‘Ono što dolazi za nama (Live Belgrade Beer Fest 2019)’ (Atomsko sklonište), ‘Jeftini junaci’ (The Billy) i ‘Kozmodrum’ (Kozmodrum). Popis albuma objavljenih ove godine možete pronaći na profilu HDU-a na  Deezeru.

Singlovi
Pjesme ‘A meni vruće’ (Domenica), ‘Pusti’ (Nika Turković), ‘Pravo vrijeme’ (Kristina Boban) i ‘Zvijezde’ (Neno Belan) predvode playlistu novo na kojoj se nalaze pjesme objavljene ovih tjedana. Ovoga tjedna na playlisti novo nalazi se 38 novih pjesama.
Playliste
Playliste Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicSpotify i Deezer redovno se ažuriraju. Playliste su žanrovske iili pripremljene za različita raspoloženja. Najnovija ažuriranja pripremljena su na playlistama novo (pregled novih singlova), ljetno (pjesme za ljetno osvježenje), pop (pop glazba, plesni singlovi, radiofonične pjesme) i asfalt (hip hop, trap, R&B, soul). Otkrijte što se na njima nalazi!
Videospotovi

Među najnovijim videospotovima koji su lansirani ovih tjedana, nalaze se spotovi za pjesme ‘Bambina Mia’ (CAMBI. & TBF feat. ST Koke), ‘Kada jednom odem’ (Tomislav Bralić i klapa Intrade), ‘Duša ište šizilište’ (ITD band) i ‘Ljeto je’ (Boris Novković).

HDU VIJEST TJEDNA

EU DIREKTIVA


APEL ZA ISTINOM

U prilogu emisije RTL Direkt kod Zorana Šprajca, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek ponovno je dala manipulativne izjave bez utemeljenja, a u skladu sa svojom osobnom strategijom prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Ovim putem javno molimo ministricu da svojim izjavama prestane obmanjivati javnost i da u skladu sa svojom funkcijom napokon započne dijalog sa svim stranama na koje se ovaj Zakon odnosi, a posebno da napravi analizu svog prijedloga Zakona i usporedi ga s EU Direktivom koja bi se trebala implementirati u hrvatsko zakonodavstvo, budući da je Republika Hrvatska dio europske regulative, a ne balkanske.

Hoće li ovim Zakonom kao što je dobro zaključio Zoran Šprajc ‘ispod radara’ ministrica progurati novi model poslovanja glazbene industrije koji će njoj ili njezinim bliskim osobama osigurati mjesečnu životnu rentu od nekoliko desetaka tisuća kuna kao zaslugu za manipulacije koje radi u podmetanju ovog Zakona?

Ministrica mora shvatiti da ona nije ovdje u svojoj funkciji nego u funkciji poreznih obveznika i svih dionika kreativnih i kulturnih industrija za njihovu dobrobit. Zabrinuti smo da li ministrica uopće informira premijera Plenkovića o svojim postupcima ili ga jednostavno zaobilazi jer, možda ovo za nju nije strateško nego manipulativno osobno pitanje za razliku od Hrvatske diskografske udruge i izvođača za koje je ovo povijesni trenutak koji određuje njihovu financijsku i egzistencijalnu budućnost te razvoj.

Zbog svega toga, Hrvatska diskografska udruga svojim javnim pismom uputila je otvorena pitanja ministrici kulture i medije. Pitanja možete pronaći na internetskim stranicama HDU-a.

Očekujemo da se ministrica očituje u najkraćem mogućem roku i odgovori istinito na sva pitanja.

TOP OF THE POPS

Pregled aktualnog mjerenja popularnosti možete pronaći na našoj stranici top-lista.hr. Među top-listama se nalaze HRtop 40 (lista najemitiranijih domaćih pjesama), ARCtop 40 (lista najemitiranijih stranih pjesama) i top liste najprodavanijih albuma (domaćestrano).

1. mjesto HRtop 40

Ja još uvijek imam istu želju’ – Nina Badrić
Aquarius Records

1. mjesto Airplay Radio Chart

Higher Power’ – Coldplay
Dancing Bear

1. mjesto Top liste prodaje domaćih albuma

CMC Festival Vodice 2021.’ – Razni Izvođači
Croatia Records

1. mjesto Top liste prodaje stranih albuma

Chromatica’ – Lady Gaga
Universal Music Hrvatska

INKUBATOR DOBRE GLAZBE

Radijski show Inkubator možete poslušati u eteru vaše omiljene radijske stanice, ali i putem podcasta na platformama PodBeanApple Podcasts i Google Podcasts. Ana i Kornelije vas svakoga tjedna vode kroz zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni.

Iz sadržaja aktualne emisije:
Ovogodišnje ljeto otvaramo pogledom na dugo čekani novi album Gibonnija pod nazivom ‘U po’ ure’. Donosimo novosti s domaće glazbene scene i govorimo o zagrebačkoj Gundulićevoj ulici koja zaslužuje epitet ulica glazbe. Listamo zbivanja na listi HRtop 40 i družimo se uz pjesme koje, između ostalih, izvode Bastardz, Fluentes, Damir Kedžo i Luce. 

HDU

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja