Međimurje Press
Politika i društvo

Čakovec obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama!

Uz moto “Nasilje nije tvoj svijet, uzmi cvijet” Povjerenstvo za ravnopravnost Grada Čakovca u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Čakovec, Podružnicom Obiteljski centar Čakovec, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije, u Čakovcu je dao svoj obol Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama.

Tom je prigodom ujedno i velik broj građanki i građana dao podršku obilježavanju, a “cvijećem protiv nasilja” odaslana je zajednička poruka nulte stope tolerancije na svaki oblik nasilja. Kako bi upozorili na ovaj negativan trend, pomogli našim sugrađankama te otvorili teme o kojima moramo govoriti, što češće i na što više lokacija, akciju je podržala i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini kojoj je zahvalu na dolasku uputila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković.

“Danas dijelimo cvjetove i želimo na taj način prenijeti poruku da se nasilje ne isplati, ne smije događati te da ga treba prijavljivati. Danas šaljemo poruku prema svim građanima, posebno onima koji su žrtve nasilja, da svako nasilje, svake vrste, posebno prema najranjivijim skupinama društva moraju prijaviti. Neka vjeruju u insitucije i traže podršku”, rekla je pritom predsjednica Povjerenstva i uz prigodan štand pripremljen uz obilježavanje odaslala poruku osude nasilja, uz moto „Nasilje nije tvoj svijet, uzmi cvijet“.
Spomenimo kako je nasilje u obitelji u vrijeme pandemije poraslo za više od 40% Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je ubijeno čak 14 žena. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših ili sadašnjih partnera.
Kako su naglasili, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca već se radi o opće društvenom problemu i ne smijemo okretati glavu pred tim pojavama i zatvarati oči ako se nasilje ne događa u našoj neposrednoj blizini. Svi okupljeni i obilježavanjem ovog dana, traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji kao i bilo kojeg oblika nasilja.
Šaljimo poruke nulte stope tolerancije na svaki oblik nasilja! Prigodan štand čakovečkog povjerenstva na Trgu Republike je danas (subota, 26.11) sve do 12 sati, pozvani ste da im se pridružite.
Iz Povjerenstva su iskoristili priliku da zahvale svim donatorima cvijeća – Čakomu, Cvjećari Flora Galerija Sjever, Županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova, Udruzi građana Gardruža iz Belice, Udruzi žena Općine Belica, Ani Fažon, Ljubici Đurkin, Cvjećari Novak Čakovec te svojim članovima Povjerenstva za ravnopravnost spolova Čakovec.
(gč)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja